Magyar Állatvédelem
Image default

Visszakerültek a természetbe a megmentett vadmacskakölykök (Videó)

Olvasási idő:1 perc

A vagy elárvult, vagy anyjuktól elkeveredett három vadmacskakölyök még tavaly került be a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába. Ahogy a videóban is látható, mindhárman igen-igen örültek a szabadon engedésüknek. A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett – írja az Élő Bolygónk.

A három állat a múlt héten térhetett vissza a természetbe. A vadmacskákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen engedték szabadon.

A vadmacskatestvéreket – egy nőstényt és két hímet – tavaly találták meg Miskolc mellett, Felsőzsolca és Szikszó között. Az állatok előbb a mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nap múlva átszállították őket a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába.

A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett.

Az elmúlt hónapokban az állatkerti munkatársak felnevelték a kölyköket, valamint felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Segítőik a gondoskodás mellett genetikai vizsgálatokat is végeztek az állatokon. Ez azért lényeges, mert a hazai vadmacskaállományt jelentősen érinti a kóbor házi macskákkal való kereszteződés problémája.

A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tiszta vérű állatok.

A vadmacskákat február 26-án három különböző helyszínen engedték el: a nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, valamint a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben.

A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, ez ugyanis természetvédelmi szempontból igen hasznos.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Kapcsolódó

Apokalipszis Kaliforniában – Az erdőtüzek a napot is eltakarják

magyarallatvedo

Több mint háromezer kilométert tett meg a cica, hogy újra gazdájával lehessen – VIDEÓ

Marci

Megmutatjuk a nemrég született elefántbébit Nyíregyházáról

magyarallatvedo