Magyar Állatvédelem
Image default

Veszélyeztetett faj lett a császárpingvin is

Olvasási idő:1 perc

A császárpingvinek a klímaválság miatt komoly fenyegetéssel néznek szembe, és a törvény értelmében további védelmet érdemelnek – döntött az Egyesült Államok szövetségi kormánya nemrégiben, így a pingvinek közül a legnagyobb fajt a „fenyegetett” kategóriába sorolta, írta meg a Travelo.

A pingvinek közül a császárpingvinek talán a legismertebbek, hiszen olyan filmekkel szereztek nemzetközi hírnevet, mint a Pingvinek vándorlása című dokumentumfilm vagy a Táncoló talpak című animációs film.

Ez nagy győzelem ezeknek a szeretett, ikonikus pingvineknek és mindannyiunknak, akik azt akarjuk, hogy boldoguljanak” – mondta Shaye Wolf, a Biológiai Sokféleség non-profit Központjától (Center for Biological Diversity).

Az elsődleges gond, amiért a veszélyezetett fajok közé felvették, az az Antarktisz körüli tengeri jégházak olvadása. A császárpingvinek ugyanis nagymértékben a tengeri jégen élnek az Antarktisz partjainál, és a tengeri jég mentén szaporodnak. Ahogy a bolygó melegszik, egyre kevesebb jég képződik, ami komoly veszélybe sodorja a madarak jövőjét.

Stephanie Jenouvrier, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet ökológusa szerint „A császárpingvinek, –mint sok faj a Földön – nagyon bizonytalan jövő előtt állnak, ami attól függ, hogy az emberek együtt dolgoznak-e a szénszennyezés csökkentésén.”

Egy 2021-es tanulmány, amelynek Dr. Jenouvrier is a társszerzője, megállapította, hogyha az üvegházhatású gázok kibocsátása az elkövetkező évtizedekben gyors ütemben folytatódik, akkor a császárpingvineket a század végén a teljes kihalás fogja fenyegetni – írta meg az independent.co.uk.

(Forrás: Travelo, Kép: iStock)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Strandoltak a Körösvölgyi Állatpark lakói a kánikula miatt – KÉPEK

Marci

Több mint kétszeresére nőtt az állatbarát iskolák és óvodák száma egyetlen év alatt

Eszti_mav

Hat rendőrségi kutya vett részt készségfejlesztő képzésen

Marci