Magyar Állatvédelem
Image default

Veszélyben a Nagy-korallzátony

Olvasási idő:1 perc

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió – írta meg az MTI híre nyomán a Berek. 

Mint a hétfőn közzétett jelentésben figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.

Az UNESCO és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tisztviselői márciusban tíznapos látogatást tettek a Nagy-korallzátonynál, hogy felmérjék az állapotát. Az Ausztrália északkeleti partvidékén lévő korallzátony 1981 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A jelentés szerzői szerint Ausztrália szövetségi kormányának és Queensland regionális hatóságainak a nemzetközi erőfeszítésekkel összhangban jelentősebb károsanyagkibocsátás-csökkentési célokat kellene elfogadniuk. A jelentés megállapította, hogy a tömeges korallfehéredés megállítására és a zátony vizének tisztántartására tett közelmúltbeli erőfeszítések nem voltak elég gyorsak és hatékonyak.

Az ausztrál szövetségi illetékesek és a regionális hatóságok visszajelzéseit is megvizsgálják, mielőtt az UNESCO hivatalos javaslatot tenne a Világörökségi Bizottságnak a veszélyeztetett státuszba sorolásról. A jelentésben szereplő ajánlás szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell szánni a vízminőség javítására és a terület pusztulásának megállítására.

Az UNESCO tudományos tanácsadói már tavaly azt javasolták, hogy a Nagy-korallzátony kerüljön fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Az ausztrál kormánynak azonban sikerült elérnie, hogy elhalasszák ezt a lépést.

A klímaváltozás már ott tart, hogy napjainkban a tölgyeknek is alkalmazkodniuk kell hozzá. Sőt, a madarak egy hónappal korábban kezdenek költeni és még az alakjuk is megváltozik. Az állatok viselkedése sok esetben megváltozik a klímaváltozás miatt, ami azért is aggasztó hírt, mert nem csak ezért van szükségük védelemre. Például nem akárhogyan védenék idehaza bizonyos madarakat. A klímaváltozás bizony a jegesmedvéknél is katasztrófához vezethet, ezt bizonyítja egy napokban publikált videó. A klímaváltozás kapcsán van néhány ország, akik igencsak felelősnek mondhatók. Nem csak az állatok, hanem a patakok is küzdenek a klímaváltozással.

(Forrás: Berek, Kép: dailysabah.com, worldatlas.com)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Ezek a világ legviccesebb állatfotói 2022-ben

Eszti_mav

A rettenetes körülmények miatt pusztultak el a kölyökkutyák

Marci

A cápauszonyleves népszerűsége miatt 60 cápafaj került fel a veszélyeztetett fajok listájára

Erik