Magyar Állatvédelem
Image default

Veszélyben a madagaszkári élővilág, már a lemurokat is a kihalás fenyegeti

Olvasási idő:1 perc
Komoly veszélyben van Madagaszkár színes állatvilága, az afrikai kontinens délkeleti partjánál fekvő szigeten élő lemurokat és más állatfajokat is kihalás fenyegeti, a fauna helyreállása évmilliókat vehet igénybe – közölte a Nature Communications című folyóiratban megjelent baljós tanulmányt a Hirado.hu.

Madagaszkár nagyjából 80 millió évvel ezelőtt vált le az afrikai kontinensről, ezáltal alakult ki aztán egyedülállóan sokszínű növény- és állatvilág az indiai-óceáni szigeten. Az ember nagyjából 2500 évvel ezelőtt telepedett le ott, ami az évek során mintegy 30 állatfaj – köztük a több makifajból álló Megaladapis nemzetség és az elefántmadarak – kihalásához vezetett a szigeten.

A tanulmány szerint ha az állatfajok kihalását valamilyen módon most megállítanák, akkor a sérült fauna megerősödéséhez 3 millió év lenne szükséges. Ha viszont bekövetkezik a jelenleg veszélyeztetett 128 emlősfaj kihalása, akkor 23 millió évig tartana, hogy a madagaszkári állatvilág az ember betelepülése előtti sokszínűségét visszanyerje.

A veszélyeztetett madagaszkári állatfajok közé tartozik több mint száz makiféle a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2020-as vörös listája szerint.

Ha a világon csak Madagaszkáron élő őshonos állat- és növényfajok kihalnak, a sziget ökoszisztémája összeomlik. Ez drámai következményekkel járna a térségben élő emberek életfeltételeire nézve, éhínséghez és tömeges elvándorláshoz vezethetne – mondta Luis Lima Valente a madagaszkári, európai és amerikai paleontológusok részvételével elkészített tanulmány egyik társszerzője. Hozzátette, hogy ha most biztosítanák a veszélyeztetett állatfajok védelmét, akkor az esélyt adna arra, hogy több évmilliónyi evolúció eredményét megmentsék.

(Forrás: Hirado.hu, Fotó: kensingtontours.com)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Keresőkutyával ment a NAV a kutyakozmetikushoz, meg is büntették

magyarallatvedo

“Szinte már tapintható a hatósági akarat” – állatvédelmi ellenőrzést tartottak Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Marci

Örökbefogadott egy kutyát, de azzal nem számolt, hogy csak spanyolul ért – VIDEÓVAL

magyarallatvedo