Magyar Állatvédelem
Image default

VÉGRE! Florida bekeményít: tiltani fogják a kozmetikai célú állatkísérleteket, jön az állatkínzók nyilvános adatbázisa

Olvasási idő:1 perc

Floridában egy új állatvédelmi törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely egy sor állatvédelmi intézkedést és irányelvet vezetne be, tiltaná többek között a kozmetikai termékekkel kapcsolatos állatkísérleteket és nyilvántartást vezetne az állatkínzókról – írta meg az npr.org. 

A 932. számú floridai szenátusi törvényjavaslat, amelyet Lauren Book, az állam kisebbségi demokrata vezetője nyújtott be, kimondja, hogy a kutyáknak nem lenne szabad kidugniuk testük bármely részét az ablakon, a sofőr ölében ülni vagy motorkerékpáron utazni.

A gépjárművekben utazó kutyák nem ülhetnének fel a tetőre, a sárvédőkre vagy a motorháztetőre. A törvényjavaslat szerint a kutyákat a méretüknek megfelelő ketrecben, hámban vagy biztonsági övvel kell tartani, és a sofőrön kívül más személynek kell felügyelnie rájuk. A kutyák utazhatnának a kisteherautók platóján, de csak olyan ketrecben, amely a teherautóhoz van rögzítve, és elég nagy ahhoz, hogy a kutya ülni, állni és megfordulni tudjon.

A törvényjavaslat szerint a macskáknak is illegális lenne a karmuk eltávolítása, kivéve, ha az „terápiás céllal történik”, például betegség vagy sérülés esetén. A PETA szerint egyébként a cicák karmait nem szabadna levágni, mivel ez a macskák elsődleges védekezési módja támadás esetén, és az eljárás megváltoztathatja a viselkedésüket és járásukat. A törvényjavaslat értelmében az ilyen eljárásokat végző állatorvosok engedélyét visszavonhatják, felfüggeszthetik vagy 5000 dolláros bírsággal sújthatják.

Emellett a gyártók nem tesztelhetnének kozmetikumokat állatokon, kivéve, ha a szövetségi vagy állami törvények ezt szükségessé teszik, és ebben az esetben a gyártóknak a termék címkéjén fel kellene tüntetniük az állatkísérleteket.

Mindemellett a floridaiak nem „köthetnének ki” állatokat felügyelet nélkül. A kikötés a jogszabály szerint azt jelenti, hogy „kutyát vagy macskát kötéllel, lánccal vagy más eszközzel egy helyhez vagy élettelen tárgyhoz kötnek, hogy korlátozzák, meggátolják vagy visszatartsák az állat mozgását” – áll a törvényjavaslatban.

A kedvtelésből tartott nyulak értékesítése is felülvizsgálatra kerül, hiszen nem lenne megengedett az utcán, bolhapiacokon vagy szabadtéri helyszíneken, illetve március és április hónapban történő árusításuk. A törvényjavaslat értelmében a jogsértések másodfokú vétségnek minősülnének.

Végül a törvényjavaslat nyilvántartást hozna létre az állatkínzásért elítélt személyek számára. A regisztráltak társadalombiztosítási és jogosítványszámát nyilvánosságra hoznák, és az első vétség elkövetése után három évig, az első bűncselekmény elkövetése után öt évig, a további bűncselekmények után pedig 10 évig maradnának a listán. A nyilvántartásba vettek nem birtokolhatnának állatokat és nem dolgozhatnának állatokkal.

(Forrás: npr.org, Fotó: PETA)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Bizarr történet: veszekedés közben harapta le a piton fejét egy kaliforniai férfi

Erik

2200 kilométerre és 7 év eltelte után találták meg az elveszettnek hitt macskát

Marci

Hetekig egy műanyag konténerrel a fején élt a medve, végül sikerült megmenteni

Marci