Magyar Állatvédelem
Image default

Végre! Betiltják az egyszer használatos műanyagot Srí-Lankán az elefántok védelme miatt

Olvasási idő:1 perc

Júniustól betiltják az egyszer használatos, le nem bomló műanyag termékeket Srí Lankán, részben azért, mert több szarvas és elefánt pusztulását okozták – közölte Bandula Gunawardana kormányszóvivő kedden.

Az MTI nyomán a Berek természetvédelmi hírportál írta meg, hogy nyár elejétől olyan termékek kerülnek le a szigetország polcairól, mint az eldobható evőeszközök, tányérok, poharak és szívószálak.

A szóvivő – aki egyúttal a médiáért felelős miniszteri posztot is betölti – beszámolt arról, hogy a döntés alapját egy másfél éve kezdődött szakértői kutatás képezte, amely a műanyaghulladék környezetre és élővilágra gyakorolt hatását vizsgálta. Ennek eredménye rámutatott, hogy az egyszer használatos műanyagok környezetszennyező hatása az elefánt- és szarvaspopulációra is káros hatással van: sok vadon élő állat ugyanis a szeméttelepeken keresett táplálékot, a boncolások pedig több egyed szervezetében is műanyagot fedeztek fel.

A kutatás ennek egyik okaként az erdőirtást nevezte meg, melyek következtében a vadon élő állatok élettere egyre szűkül, emiatt az emberek lakta területek közelében keresnek táplálékot, ez folyamatos konfliktusokhoz vezet a lakosság és az állatok között, ami évente mintegy 50 ember halálát okozza.

Az elefántot szent állatként tisztelik Srí Lankán, így a fajt számos törvény védi. 2021-ben megtiltották az eldobható műanyagok behozatalát, hasonló okokból: ekkor az ország északkeleti részében pusztult el több állat is a szervezetükbe került műanyag miatt.

(Forrás: MTI/Berek, Fotók: animalsurvival.org)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Kisfilmen tekinthetjük meg az állatok szerelmi életének apró gyümölcseit

Marci

Samunak nevezik el a fővárosi állatkert kiselefántját

magyarallatvedo

Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában

magyarallatvedo