Magyar Állatvédelem
Image default

Vadgerle: a titokzatos ismerősünk

Olvasási idő:1 perc

Vadgerle, a legtöbb ember számára ez a név semmit nem mond. A természetfotósok, természetjárók szeme azonban már felcsillanhat e név hallatán. Legkisebb galambfélénk különleges kinézetű, érdekes hangú titokzatos vad madár  – így jellemezte a vadgerlét a Hortobágyi Madárpark a honlapján megjelent írásában.

Április, május hónapban búgó, kurrogó, kellemes hangja az igazi pezsgő, zsongó tavasz érkezését jelenti a madarászok számára. Gyakori madárnak számított a múltban lakott területen is, mára azonban a hatalmas monkultúráknak köszönhetően jelentősen megfogyatkozott ennek a mozaikos tájhoz kötődő fajnak az állománya. Súlyosan károsítják a vonulás során a tömeges mészárlások is.

A balkáni gerle megjelenése is konkurenciát jelentett számára. Jelenleg már csak vad környezetben költ és csak mezőgazdasági területeken, bokros fasorokban, erdő széleken találkozhatunk vele. Szívesen rakja fészkét galagonyára, viszonylag alacsony: 2-3 méteres magasságba. E szúrós cserje jobb védelmet biztosít számára költési időben. Terepen határozni távcső nélkül viszonylag nehéz. Embert, járművet igazán közelre nem enged, útszéli kiülő fára nem ül. Megfelelően nyugodt, csendes élőhely esetén, vízparton, halastavak közelében  megfigyelhető néha kis távolságból is. Nagyobb távolságból más galambfajtól megkülönböztetni csak a gyakorlott madármegfigyelőknek lehetséges.  Gabona és gyommagvakat fogyaszt. Parlagokon, mezőgazdasági területeken, tarlókon táplálkozik.

Afrikában, a Száhel-övezeten (éhségöv) túl telel. Magyarországon április vége és szeptember között figyelhető meg. Szinte mindig két tojást rak, és évente jellemzően kétszer költ. Állománya idehaza stabil – jóval százezer költő pár feletti – de rejtőzködő, embert kerülő életmódja megfigyelését megnehezítheti. Angol neve European Turtle Dove, örök titok marad miért ezt a nevet adták neki: európai teknős galamb. Ha valaki megfejti, kinyomozza, írja meg! – írta meg a Hortobágyi Madárpark.

 

(Forrás: Hortobágyi Madárpark)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Kutyák segítenek kiszimatolni a védett állatokat a német vasúttársaságnak

Marci

Egy méteres láncon, étlen-szomjan tartotta kutyáját az állatkínzó

Marci

70 kutya hangszálát vágatta el a kegyetlen karcagi szaporító

Marci