Vádemelés: akár el is pusztulhatott volna a 7 kutya, ha nem jön időben segítség

Olvasási idő:1 perc

A Nyírbátori Járási Ügyészség 7 rendbeli állatkínzás miatt emelt vádat azzal a Nyírpilisen élő idős férfivel szemben, akitől állatvédők mentettek ki öt felnőtt és két kölyökkutyát – írja a szabolcsihir.hu.

Az idős férfi lakóháza hátsó udvarán tartotta az állatokat, amelyekről nem gondoskodott megfelelően, a kutyák éheztek, emiatt kórosan lesoványodtak. Az anyakutya kölykeit sem tudta táplálni, mert a teje elapadt.

A felnőtt egyedek folyamatosan láncra voltak kötve, és az állatok számára védelmet nyújtó fedett hely sem volt található az udvaron. Az idős férfi az udvart nem takarította, az rendszeresen ürülékkel volt szennyezett. A kutyákat állatorvos sem látta, a betegségeiket nem kezeltette, és oltást sem kaptak.

A vádlott ingatlanán lakossági bejelentés alapján idén májusban intézkedtek a rendőrök. Az állatokat kimenekítették, és nyíregyházi állatvédőknél helyezték el. Ha ezt nem tették volna meg, az állatok maradandó egészségkárosodása, vagy pusztulása is bekövetkezhetett volna.

Az ügy a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik.

“A felelős állattartásra való tanítást gyermekkorban kell kezdeni, de a felnőttek jelentős része is továbbképzésre, vagy inkább alapképzésre szorul. Sajnos az online megoldások, bármennyire is jó kezdeményezések, azokhoz nem jutnak el, akiknek leginkább szükségük lenne rá” – hívta fel a figyelmet a társadalom edukációjának fontosságára az üggyel kapcsolatban Dr. Fülöp Erik, független országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat elnöke.

(Fotó: Pixabay)