Magyar Állatvédelem
Image default

Vadászó vadmacskát fotóztak Balatonon

Olvasási idő:1 perc

Vadmacskát látni kivételes dolog, vadászó példányt talán még ritkább. A képeken látható fiatal egyedet a Kis-Balatonon, a töltés szélén vették észre. A kezdeti gyanút leküzdve meglapult, élvezte a napsugarakat, majd a nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrott – számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Balaton Látogatóközpontjának Facebook oldala a hírről.

Fotó: Miklós Marianna BfNPI

A vadmacska (Felis silvestris) fokozottan védett emlősfajunk. Szereti az olyan élőhelyeket, ahol sűrű a növényzet, ahol jól el tud bújni, de a vadászat miatt fontos számára a nyílt terület megléte is. Fő táplálékai közé tartóznak a kisemlősök, főleg a rágcsálók, de megeszi a nagyobb rovarokat, kétéltűeket, időnként a madarakat és halakat, valamint dögöt is szokott fogyasztani. Leginkább éjszakai állat, nappal ritkán lehet megfigyelni. Lakóhelyéül faodvakat, sziklaüreget, farakásokat, róka kotorékokat szokott használni. A vadmacskák leginkább magányosan élnek, a szaporodási időszakukban (pacsmagolás) keresik fel a nőstényeket.

A vadmacska Európában sokfelé veszélyeztetett faj, bár elterjedési területe Nyugat-Európában nőtt a visszatelepítési akcióknak köszönhetően. A magyarországi állománycsökkenés elsődleges okai az élőhelyek degradációja, feldarabolódása és a házimacskával történő hibridizáció, illetve a házimacskák által terjesztett betegségek.

BfNPI – Magyar Állatvédelem

Fotók: Miklós Marianna BfNPI