Magyar Állatvédelem
Image default

Újratelepítik a gepárdokat Indiában

Olvasási idő:1 perc

Több tucat gepárd áttelepítéséről írt alá megállapodást Dél-Afrika Indiával. Az állatokat az elkövetkező tíz évben viszik át az egyik kontinensről a másikra – közölte a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal közleményét a Berek.

Tavaly szeptemberben próbaképpen már áttelepítettek Namíbiából nyolc gepárdot a csaknem 8000 kilométer távolságra lévő indiai Kuno nemzeti parkba. Ez volt az első alkalom, hogy vadon élő gepárdokat szállítottak egyik kontinensről a másikra, hogy aztán ott ismét szabadon engedjék őket.
Indiában 70 éve kihalt a gepárdhoz hasonló nagymacskafaj .

A dél-afrikai hatóság közleménye szerint első körben 2023 februárjában 12 gepárdot szállítanak repülőn Indiába, ahol a Namíbiából érkezett társaikhoz csatlakozhatnak majd.

“A tervek szerint évente további 12 példányt telepítünk át az elkövetkező évtizedben” – tette hozzá a hivatal.

A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely kihalt Indiában az ország 75 évvel ezelőtti függetlenné válása óta. A környezetvédelmi minisztérium már korábban is kérelmezte az engedélyt az újrahonosításra, de a legfelsőbb bíróság 2013-ban még elutasító határozatot hozott arra hivatkozva, hogy egyetlen tudományos kutatás sem ajánlja az újrahonosítást.

Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem.

(Forrás: MTI/Berek, Fotó: naturettl.com)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Az elviselhetetlen hőség miatt dehidratált madarak potyognak az égből Indiában

Marci

Kína egy tibeti szent folyóra építené a világ legnagyobb vízerőművét

magyarallatvedo

Tehén mentette meg a kutyát az állatkínzótól – VIDEÓVAL

magyarallatvedo