Újabb lépést tett a rendőrség az állatok védelmében – VIDEÓVAL

Olvasási idő:1 perc

Az Állatorvostudományi Egyetemmel kötött megállapodással bővítette együttműködéseinek körét az állatvédelem terén a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az aláírás apropóján a BRFK újabb figyelemfelhívó videóval is jelentkezik:

A felelős állattartással kapcsolatos tudatosítás és a társadalmi felelősségvállalás előmozdítása érdekében írt alá együttműködési megállapodást 2022. július 1-jén Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya – áll a rendőrség által kiadott közleményben.

Az Egyetem többek között szakmai protokollokat dolgoz ki és oktatási anyagokat készít a rendőröknek az állatkínzás vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekmények helyszínén történő intézkedésekhez; a BRFK bűnmegelőzési témákban tart előadásokat az Egyetem hallgatóinak; míg tájékoztató anyagok, figyelemfelhívó projektek és preventív kommunikáció terén közösen működnek közre a felek.

dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli az állatkínzások felderítését, megszakítását, lehetőség szerint megelőzését. Februárban az Állatmentő Ligával írtak alá együttműködési megállapodást, míg a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal idén már harmadik alkalommal szerveznek közös kampányt, hogy gazdát keressenek menhelyes kutyák számára.

Mi sem mutatja jobban, hogy mekkora szükség van összehangolt fellépésre: 2020. január 1-je óta 88 állatkínzás bűncselekményt regisztráltak* a fővárosban. A budapesti rendőrök és együttműködő partnerei ez idő alatt több mint 200 állatot mentettek meg. Sanyi, az állatkertből szökött pingvin megtalálása nemcsak a teljes magyar sajtót járta be, de a mémgyártókat is megihlette. Kutyák és macskák mentése szinte már mindennaposnak mondható, de az intézkedések során előfordult őz, ló, kecske, disznó, szarvas, nyúl, kacsacsalád, foltos szalamandra és egy teljes méhcsalád is.

A lenti képgalériában az elmúlt időszakban megmentett állatokról látható összeállítás.

*Rendőri eljárásban Budapesten regisztrált állatkínzások száma az ENyÜBS* 2020-2021. évi és 2022. I-V. havi adatai alapján (elkövetés helye szerint).

Magyar Állatvédelem