Magyar Állatvédelem
Image default

Tyron, a kínai lágyhéjú teknős

Olvasási idő:2 perc

Tyronunk, kínai lágyhéjú teknősünk története is valahol egy állatkereskedésben kezdődhetett évekkel ezelőtt picin, pár centiméteresen, elragadó hosszú orral, cukin. Hiszen ki ne szeretne bele egy falatnyi apróságba?
Azonban sokan elragadtatva álldogálva az akváriumok és aprócska, bájos teknősivadékok előtt bele sem gondolnak abba mi is lesz évek múltán vagy épp pár hónap múlva. Mert bizony beszéljünk szinte bármelyik víziteknős faj utódjáról nem maradnak aprók. Emellett tartásuk sem merül ki egy 50 L-es üvegakvárium vízzel való feltöltésében. Hogy elkerülhessük a megbetegedéseiket bizony precíz tartástechnológiai irányelveket kell követnünk a vízszűrésen és UV lámpán át a fajnak megfelelő táplálásig, a víz mellett száraz, napozórész biztosításával és megfelelő hőmérséklettel, illetve hőmérséklet különbségekkel. Hiszen változó testhőmérsékletű állatokról van szó, akiknek egészségéhez mindez hozzátartozik. Ha csak egy valami nem stimmel könnyen alakulhat ki páncélrothadás, gombásodás, páncéllágyulás, A-vitaminhiány, máj-és veseproblémák, ödémásodás, hogy csak néhányat említsek a sok közül.

Mindezek mellett pedig akár a kéttenyérnyire vagy annál nagyobbra növés fajtól függően, amikor bizony már nem vesznek egy még nagyobb akváriumot.

…és itt vissza is kanyarodnék Tyronhoz, akit vélhetően hasonlóan felelőtlenül vásároltak meg, vittek haza, majd nagyobbra nőve, illetve idő-és hely hiányában jobbnak látták kidobni egy tóba boldoguljon magától, míg egy lelkiismeretes halőr egy hideg novemberi kora estén rá nem akadt és segítséget kérve tőlünk bízta a gondozásunkra. Természetesen nem volt kétség affelől, hogy menedéket nyújtunk számára is, ahogy számos más többféle betegséggel küzdő, megunt teknősnek is; pézsmateknősöknek, királyteknősöknek, térképteknősöknek és sorolhatnánk, akiknek a gyógyulás után olyan új, elkötelezett örökbefogadókat keresünk, akik zárt, szökés biztos kerti tóval rendelkeznek. Így nekik már soha többet nem kell egy apró, szűk akvárium mélyén tengetni az életüket.

Tyron története által pedig szeretnénk bemutatni az emberi a kereskedelem és az emberi felelőtlenség árát, hiszen pont az ilyen kidobott/elengedett egyedek végett mára már az ékszerteknősök (Trachemys scripta) 2016 óta szerepelnek törvényileg (408/2016. (XII. 13.) Korm. rendelet ) az inváziós, idegen honos élőlények fajlistáján. Hazai tavainkba sajnos a mai napig engednek el szabadon, legyen szó szinte bármilyen teknős fajról, ezzel pedig környezeti katasztrófát okozva és fokozott veszélyt jelentve az egyetlen őshonos, mocsári teknős fajunkra nézve, avagy veszély teknősfajként az emberre (például: aligátor teknős), hiszen az ékszerteknős nem csak táplálék konkurense az őshonosnak, hanem agresszívabb, határozottabb, invazív fellépése miatt teljes elnyomója annak. Természetes élőhelyén a napozóhelyeit teljesen elfoglalja, télen pár fokkal később megy telelni és tavasszal pár fokkal korábban ébred, ezzel szintén csökkentve a később ébredő mocsári teknős táplálék forrását. Egyes tanulmányok szerint párzási időszakba űzi, hajtja a mocsári teknős nőstény egyedeket (habár hibridizációról még nem számoltak be), de legyengítve azokat szintén őshonos teknősünk halálát okozza. Számos cikk, tanulmány taglalja borús prognózisként a mocsári teknős 10 év múlva levő helyzetét, egyesek a hazai állomány nagyon nagyfokú lecsökkenését, míg mások pedig a teljes kihalást vetítik előre.

Azonban, ha az ökológiai részétől elvonatkoztatunk, akkor bizony ott az állatvédelmi törvény, mely szerint: “állatkínzás vétségét követi el, aki gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi.”
Mindezekből látszik, hogy egy kereskedésben ketrec, akvárium, terrárium előtt állva, milyen felelős gondolatoknak kellene átfutnia az agyunkon ahhoz, hogy NEM-et mondjunk önzetlen módon a vásárlásukra és fordulnánk inkább a már sokat átélt, megunt, újra egészséges, felnőtt egyedek örökbefogadása és számukra otthon nyújtása felé.

Hiszen a csodák mindig úgy kezdődnek, hogy felállunk a fotelünkből és teszünk azért, hogy egy-egy ügy jó irányba előre mozduljon. Mert, bizony nem a véleménnyel, hanem a jó példákkal tehetünk igazán a változásért. Olyan jó példákkal, mely egyre több embert késztet arra, hogy felelősen nem-et mondjon és tegyen az adott nemes ügyért, hogy kevesebb olyan teknős legyen, mint Tyron!

A szerző Szalánczi Judit, a WeFeNn kurátora, az EXO Center vezető asszisztense

Kapcsolódó

Ráhajtottunk a gazdijogsira – Ezért éri meg részt venni a képzésen

magyarallatvedo

Készíts te is cinkegolyó alternatívát házilag

Marci

Halászsasok vadásznak a Biharugrai-halastavakon

Viki