Tragédia a fővárosi állatkertben: elhunyt Móric, az orángutánkölyök

Elpusztult Móric, a 2020 augusztusában született orangutánkölyök. Az állat fejlődési rendellenességgel jött a világra, ez szerepet játszhatott korai halálában.

A közleményből kiderül, hogy Móricról már korábban is tudták, hogy fejlődési rendellenesség nehezíti életét, de az elvégzett vizsgálatok alapján nem volt szükség konkrét beavatkozásra. A baj május 5-én, csütörtök délután jelentkezett, amikor a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az állat erőtlen, és nem tud úgy kapaszkodni anyja bundájába, ahogy egyébként szokott.

Az azonnali állatorvosi beavatkozást az anyaállat védelmező magatartása nem tette lehetővé, így a szakértők abban reménykedtek, hogy péntek reggel már meg tudják vizsgálni a fiatal főemlőst. Móric állapota azonban olyan gyorsasággal romlott, hogy a másnapot sajnos már nem élte meg, május 6-án a korai órákban elpusztult.

Móric halálának közvetlen oka komplex keringési elégtelenség volt, amely egy akut bélleállás miatt alakult ki, a boncolás és a szövettani vizsgálatok részletesebb eredményeire azonban még várni kell.

(Forrás: Origo, Fotó: zoobudapest)

magyarallatvedelem.hu