Magyar Állatvédelem
Image default

Tömegesen pusztultak el nagy ámbráscetek Tasmániában

Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de a szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Tizennégy fiatal nagy ámbráscet vetődött partra és pusztult el az ausztráliai Tasmaniában – idézi az MTI a BBC brit műsorszolgáltató keddi cikkét.

A bálnák tetemeire a helyiek bukkantak rá a King-szigeten hétfő délután. Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben. Tasmaniában nem ritkák a hasonló esetek.

A helyi kormányzat egyik szóvivője elmondta: légi expedíciót indítanak annak felderítésére, hogy vannak-e más bajba jutott állatok a térségben.

A nagy ámbráscet kifejlett állapotban 18 méter hosszú és 45 tonna lehet. Vanessa Pirotta kutató szerint az elpusztult bálnák fiatal, bajba jutott hímek lehettek. Pirotta rámutatott, hogy a nagy ámbráscetek ritkán merészkednek a part közelébe. A kutató szerint a tengeri állatok elnavigálhatták magukat, vagy egy beteg, esetleg eltévedt vezetőt követhettek, netán megriadtak valamitől, és így kerülhettek sekélyebb vizekre.

2020 szeptemberében több mint 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el ugyancsak Tasmania partjainál. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

(Forrás: MTI, Kép: Mell Chun/AFP)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Így hűsítsd kedvencedet az extrém hőségben

Eszti_mav

A kutyáknak is van humorérzéke?

magyarallatvedo

Megnyílt Budapesten az első kutyabarát kávézó és bár

magyarallatvedo