Magyar Állatvédelem
Image default

Tömegesen pusztulnak az állatok a szárazság miatt Kenyában

Olvasási idő:1 perc

Csak a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban több mint hatezer nagyvad pusztult el az utóbbi fél évben a tartós aszály miatt – közölte kedden a Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW).

A Berek természetvédelmi hírportál írta meg, hogy az IFAW szerint a feljegyzések négy évtizeddel ezelőtti kezdete óta még sosem pusztult el ennyi állat a szárazság miatt. “A rövid esőzések nem elegendőek arra, hogy a vadállatok számára létfontosságú növényzet regenerálódjon” – ismertette Robert Kless, az alap németországi vezetője.

Mindez katasztrofális hatással van a Kilimandzsáró lábánál található, a turisták körében közkedvelt nemzeti park állatvilágára. A júniustól novemberig tartó időszakban mintegy 130 elefánt, 3900 gnú és 1400 zebra esett áldozatul a szárazságnak. A veszélyeztetett maszájzsiráfok állományából is több mint 90 példány pusztult el.

A kenyai Vadvilág Képző- és Kutatóintézet (WRTI) már tavaly jelentette, hogy a februártól októberig tartó időszakban 205 elefánt veszett oda.

Az Amboseli Nemzeti Park mellett a Tsavo, illetve a Samburu rezervátumokat is sújtotta tavaly a szárazság. A Samburuban például egy etetési program dacára a veszélyeztetett Grevy-zebrafaj mintegy ötven példánya múlt ki.

A gazdag állatvilága miatt kedvelt turisztikai célnak számító Kenya 40 éve nem tapasztalt szárazsággal kénytelen szembenézni. Kless szerint legalább három – csapadékban gazdag – évre van szükség ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon.

(Forrás: Berek, Fotók: Reuters, Ed Ram)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Egyre délebbre vándorolnak a rénszarvasok a klímaváltozás miatt

Marci

1,55 milliárd forintnyi eurót hagyott egy állatvédelmi egyesületre az osztrák nő

magyarallatvedo

Egy macska a látássérült kutya vakvezetője – VIDEÓVAL

magyarallatvedo