Ez a parányi növénydarab hatalmas veszélyt jelent kutyánkra

Olvasási idő:1 perc

Ismét elérkezett a toklász szezon, az egérárpa kalásza azonban igen veszélyes lehet a háziállatok számára, mivel komoly szövetroncsolódást okozhatnak.

Mi az a toklász?

A toklász az egérárpa megszáradt, széteső kalászának darabja, amely a fű kaszálása után kiszáradva a talajról jut a kisállatok szőrzetébe, illetve bőre alá.

Miért veszélyes a toklász?

“A száraz növénydarabka beleragad az állatok szőrébe, majd innen a bőrbe befúródva mélyebb területekre vándorol. Leggyakrabban a hallójáratokban, illetve a lábujjak közötti területen találkozunk vele, de bekerülhet a szemhéjak alá, az orrba, a szájüregben beszorulhat a fogak közé, a kutyus/cicus akár le is nyelheti”- magyarázzák a Sicc Állatorvosi rendelő orvosai, hozzátéve,

minél mélyebbre kerül a toklász, annál nehezebb eltávolítani, ez pedig sokszor csak bódításban lehetséges.

A lábujj bőre alá fúródott toklász okozta sérülés – Forrás: Sicc Állatorvosi rendelő

Mit tehetünk toklász ellen?

Sajnos a toklászt teljes biztonsággal nem lehet elkerülni, hiszen lépten nyomon találkozhatunk vele a sétáltatás során. A szakértők azt ajánlják, hogy séta után nézzük át a kutyusok szőrét, a lábujjak közötti területeket és a füleket. Ha a lábvégen duzzanatot fedezünk fel, vagy a kisállat séta után rázza a fülét, érdemes a felkeresni az állatorvosunkat.

magyarallatvedelem.hu