Több mint kétszeresére nőtt az állatbarát iskolák és óvodák száma egyetlen év alatt

Olvasási idő:2 perc

Százhúsz óvoda és ötven általános iskola pályázott szerte az országból az “Év állatvédő óvodája 2022” és “Év állatvédő általános iskolája 2022” címre. Több mint kétszer annyi állatbarát intézmény versenyzett, mint tavaly. 

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával

idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is.

A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

A rektor az ünnepségen elmondott köszöntőjében kiemelte: ötven általános iskola és százhúsz óvoda vált jogosulttá az „Állatbarát Általános Iskola” és az „Állatbarát Óvoda” cím használatára egy éven keresztül, szemben a tavalyi 81 jelentkező intézménnyel. Sótonyi méltatta a kezdeményezés jelentőségét, azt a törekvést, hogy

az állatok megismerésére és védelmére irányuló oktatási tevékenység már az egészen kisgyermekek tanítási programjában is megjelenjen.

Hozzátette: az Állatorvostudományi Egyetem, amely a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legmagasabb szintű és legfontosabb helyszíne többszintű szakmai tevékenységgel járul hozzá a gyerekek állatvédelmi oktatásához.

Sótonyi Péter külön elismerésben részesítette az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőség főszerkesztőjét, Koska Hedviget és a szerkesztőség önkénteseit, akik egyetemi tanulmányaik mellett fáradhatatlanul dolgoznak a gyerekeknek szóló állatos játékok és programok megalkotásán, kivitelezésén.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője hangsúlyozta: a pályázat leadási határideje 2022. április 19-e volt, eddig az időpontig százhetven pályamű érkezett, ami a tavalyinak több mint duplája. Hozzátette: az ország minden részéből érkező pályaművek színvonala idén is örömteli meglepetést okozott az pedagógusokból és állatvédelmi szakemberekből álló szakmai zsűrinek.

Kiemelte: az óvodai pályázat tavalyi első és második helyezettje idén is a dobogóra került, az általános iskolák kategóriájában pedig megosztott első díjat kap két kimagasló teljesítményt nyújtó intézmény. Hozzátette azt is nagyon büszkék arra, hogy a pályaművekből kiderült:

sok állatvédelmi programra az óvodákban, iskolákban kifejezetten azért került sor, mert a pályázat megihlette, motiválta a vezetőket, pedagógusokat.

A címek használatán és a győztesek nyereményein túl minden érvényes pályázatot leadó intézmény részt vehetett egy állatvédelmi továbbképzésen, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja szervezett, illetve megkapta az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztői által készített foglalkoztató digitális változatát is.

Az Év Állatvédő Óvodája a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda lett, második helyen végzett a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Szabadság téri telephelye Klímanócskák, a dobogó harmadik fokára pedig Százszorszép Óvoda Debrecen állhatott fel. Az általános iskolák tekintetében megosztott első helyen végzett a Gyömrői Fekete István Általános Iskola és a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola, harmadik helyezett pedig a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézmény lett.

magyarallatvedelem.hu