Magyar Állatvédelem
Image default

Több mint háromezer év után születtek újra erszényes ördögök Ausztráliában

Olvasási idő:1 perc

A kontinensen már évszázadok óta nem élnek tasmán ördögök a vadonban, most telepítéssel sikerült elérni, hogy elkezdjenek szaporodni – írja a Szeretlek Magyarország.

Fantasztikus hírt jelentett be az Aussie Ark’s természetvédő szervezet: hét erszényes ördög született a vadonban Ausztráliában.

Ez azért örömhír, mert erre több mint 3000 éve nem volt példa.

Bár a faj régen majdnem mindenhol elterjedt volt az ausztrál kontinensen, körülbelül 400 évvel az 1788-as európai megtelepedés előtt teljesen kipusztult. Ma már csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén lehet megtalálni, de egy, az 1990-es évek vége óta terjedő fertőző arctumor-betegség nagy mértékben csökkentette a populációt. Már csak nagyjából 25 ezer egyed élhet, így veszélyeztetett fajnak számít.

Az Aussie Ark’s a fajfenntartás érdekében tavaly több mint kéttucatnyi felnőtt tasmán ördögöt telepített egy 400 hektáros védett területre Barrington Topsban, köztük hét termékeny nőstényt. Most bejelentették, hogy

az “akció” sikeres volt, már hét kölyök született és mind egészségesek. Arra számítanak, hogy még akár 20 újabb kölyök is születhet idén, ami szintén remek hír.

A vadőrök továbbra is vadkamerákon figyelik az állatokat, a következő hetekben pedig ismét ellenőrzik majd a nőstények erszényét, hátha addigra lesznek újabb kölykök.

A természetvédő szervezet elnöke, Tim Faulkner szerint idegtépő volt a várakozás, de megérte, hiszen elérték a céljukat. Mint mondta, már 10 éve fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy újra elterjedjen Ausztráliában az egyébként ott őshonos erszényes ördög, ezzel is elősegítve a faj fennmaradását. A következő két évben két újabb telepítést terveznek, mindkét alkalommal 20 egyedet engednének az ausztrál vadonba.

Ha ide kattintasz, megnézheted egy videóban a most született kölyköket.

NBN News, Szeretlek Magyarország nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Arnold Schwarzenegger is nagy állatbarát!

magyarallatvedo

Kitüntették a helsinki repülőtéren koronavírust kiszagoló kutyákat

magyarallatvedo

Delfin után ugrott a kutya. Nem hiszed el, ami ezután történt.

Viki