Magyar Állatvédelem
Image default

Több mint 150 fehérhátú keselyűt mérgeztek meg orvvadászok

Több mint 150 fehérhátú keselyűt mérgeztek meg vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában.

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban 100, a botswanai Chobe térségében 50 dögevő madár tetemét találták meg az elmúlt két napban – jelentették be pénteken helyi természetvédő szervezetek.

A keselyűk azután pusztultak el, hogy mérgezett bivalytetemekből falatoztak. A madarak egy részét megcsonkítva találták meg, a keselyűk legvágott fejét a hagyományos orvoslásban használják.

A vadorzók azért irtják a keselyűket, mert a döghús fölött összegyűlő és köröző madarak felhívják a figyelmet bűnös üzelmeikre, orrszarvúak vagy elefántok illegális elejtésére.

(Wikipédia)

Az Endangered Wildlife Trust nevű szervezet szerint az elmúlt három évtizedben drasztikusan csökkent a keselyűk száma Afrikában, a kontinensen honos 11 faj közül ötöt kihalás fenyeget.

“Az ilyen méretű madármérgezés tovább növeli a kihalás veszélyét” – mondta a szervezet igazgatója, Yolan Friedmann.

A keselyűk tömeges elpusztításának tényét súlyosbítja, hogy az a szaporodási időszakban történt, a fészekben nevelkedő fiókák nem élik túl a szülők elvesztését – mutatott rá a Vulpro természetvédő szervezet.

A fehérhátú vagy afrikai keselyű súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján.

(Forrás: MTI, fotó: Pixabay)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Tavaly több mint 500 madár halálát okozta áramütés + VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Nemsokára megértjük mit mondanak az állatok

magyarallatvedo

Gerzson, az aranyos törpe víziló nem hagyja mamáját pihenni – VIDEÓ

Marci