Magyar Állatvédelem
Image default

Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hozott létre a SOE és a MATE

Olvasási idő:1 perc

Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hozott létre a SOE és a MATE Gödöllő, 2021. június 10. – Az agrároktatás és kutatás összehangolása érdekében együttműködés jött létre a Soproni Egyetem (SOE) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között. A kölcsönös előnyökön alapuló megállapodás a vadbiológiai és vadgazdálkodási, továbbá a természetvédelmi képzésekre, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatásokra terjed ki.

(Dr. Fábián Attila és Dr. Gyuricza Csaba)

A Soproni Egyetem és a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem 2021. június 10-én együttműködési megállapodást kötött, amelyet a SOE részéről prof. Dr. Fábián Attila rektor, valamint a MATE részéről prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor látott el kézjegyével. „A vadbiológiai és vadgazdálkodási képzések, valamint kutatások vonatkozásában a felsőoktatási intézmények létrehozták a Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot, melynek keretén belül többek között a szakmai K+F források közös megpályázását, azok Kompetencia Központon keresztül való felhasználásának kidolgozását, továbbá egyéb innovációs hazai és nemzetközi pályázati források megcélzását is vállaltuk” – nyilatkozta prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor. – „A Soproni Egyetemmel közösen kezdeményeztük, hogy hazánkban állami támogatással vadgazda mérnök képzést kizárólag a MATE és a SOE indíthasson.”

(Dr. Fábián Attila és Dr. Gyuricza Csaba)

„A természetvédelmi képzés és kutatás kapcsán megállapodtunk abban, hogy a kutatási tevékenységünket a természetvédelem területén összehangoljuk, ennek érdekében közös kutatásokat indítunk, közös országos természetvédelmi monitoringrendszert alakítunk ki”- hangsúlyozta prof. dr. Fábián Attila rektor. – „Kölcsönösen törekszünk arra, hogy a nemzeti park igazgatóságoknál, a kormányhivataloknál és a releváns kormányzati szerveknél egyes munkaköröket csak természetvédelmi mérnöki végzettséggel lehessen betölteni a jövőben.”

Az egyezmény kitér a szakdolgozati, diplomatervi, TDK-témák kiajánlására a másik fél számára. Az összefogás értelmében a két felsőoktatási intézmény kölcsönösen elismeri egymás önállóságát, tiszteletben tartják egymás képzési portfólióját, ugyanakkor kinyilvánítják egymást közti együttműködési szándékukat, a szakmai és szakmapolitikai célok közös elérése érdekében, az egyes szakmai közösségek önállóságának megtartásával.

Kapcsolódó

A mézelő méhek élettartama ma 50%-kal rövidebb, mint 50 évvel ezelőtt

Viki

Akár több száz felfedezetlen emlősfaj rejtőzhet a vadonban

Marci

Megemelkedik mindkettőtökben a boldogságért felelős hormon szintje, amikor a kutyáddal összenéztek

Marci