Magyar Állatvédelem
Image default

Tavaszt idéző madárseregek lepték el a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Olvasási idő:1 perc

A kora tavaszt idéző madártömegek népesítették be a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékot. A vadludak, récék, bíbicek mellett bütykös hattyú is feltűnt a nagy kiterjedésű szikes mocsár sekély vizeiben – osztották meg az örömhírt a nemzeti park munkatársai.

Az utóbbi hetekben sok csapadék hullott a Nagy-Zsombék térségében. Ennek köszönhetően mostanra nagy, összefüggő nyílt vizek alakultak ki a területen. Mivel egyelőre sem hó, sem jég nincs, így a mocsár kitűnő pihenő-, táplálkozó- és éjszakázóhelyül szolgál a különböző vízimadárfajok számára.

Az elmúlt napokban mintegy ötezer vadludat számoltak össze a szakemberek. Döntő többségük nagy lilik, de szép számmal vannak köztük nyári ludak is. Valószínű, hogy van bizonyos átmozgás a kardoskúti Fehér-tó és a Nagy-Zsombék között, így ugyanazok a madarak mindkét területet látogatják.

Népes récecsapatokat is megfigyeltek, melyeknek zömét tőkés récék alkotják, de vannak köztük csörgő, nyílfarkú és fütyülő récék is. Rendszeresen itt éjszakázik néhány darucsalád, a bíbicek száma pedig már elérte a nyolcszázat.  E madárgazdagság igazán tavaszt idéző látvány.

A vízi- és partimadarak számának növekedése idecsábította a rájuk vadászó ragadozó madarakat is. Időnként feltűnik a határban néhány fiatal rétisas. Próbálgatják vadásztudásukat, igyekeznek elkapni egy-egy könnyebb prédának ígérkező vízimadarat.

(Forrás: KMNP, Fotó: Balla Tihamér)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Idén télen kevesebb az erdei fülesbagoly a városokban

Marci

Hárembe kerültek a magyar szürke szarvasmarhák

Viki

Élénk madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Erik