Magyar Állatvédelem
Image default

Tavaly több mint 500 madár halálát okozta áramütés + VIDEÓVAL

Olvasási idő:2 perc

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) 2020 januárja óta több mint 400 bejelentés érkezett olyan elhullott állatokról, amelyek áramütés következményében pusztultak el, ezért a szervezet kérvényezi az üzemeltető áramszolgáltatóknál a veszélyes vezetékszakaszok madárbaráttá alakítását. – adta közre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MME 2018 óta a lakosságot is bevonva gyűjti az áramütéses eseteket – olvasható a szervezet csütörtöki közleményében. A felhívásra

 • 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról,
 • 72 lakossági és 367 szakembertől származó bejelentés
 • 41 beazonosított madár- és 2 emlősfaj adatát tartalmazta,
 • 501 állat áramütés,
 • 21 pedig vezetéknek ütközés következtében pusztult el.

Az esetek mintegy 54 százalékát három madárfaj, a fehér gólya, az egerészölyv és a vörös vércse adja, amely ezeknél a fajoknál már felveti az állományszintű pusztítás mértékét. Az elpusztult madarak közül 11 a fokozottan védett kategóriába tartozik:

 • 160 fehér gólya,
 • 6 szalakóta,
 • 3 parlagi sas,
 • 3 gyöngybagoly,
 • 2 túzok,
 • 1-1 fekete gólya, halászsas, rétisas, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik is balesetet szenvedett az elmúlt időszakban.

Akadnak a szerencsétlenül járt madarak között szlovák, osztrák, német, szlovén és lengyel gyűrűs fehér gólyák, cseh gyűrűs vörös vércsék és egy jeladós túzok, ami Magyarország nemzetközi felelősségét is jelzi – hívják fel a figyelmet a természetvédők.

Az MME 2018 óta a saját aktivistái mellett az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon keresztül a lakosságot is bevonva gyűjti a madár áramütéses és vezetéknek ütközéses eseteket.

A madár áramütési és vezetéknek ütközési eseteket bejelentő elektronikus űrlap itt érhető el: https://goo.gl/forms/6XAOTzJCXP8pA1yt2   (okostelefonon is kitölthető és beküldhető)!

 

A vezetékhálózat okozta problémakör

Az elektromos szabadvezetékeknek történő ütközés, illetve a villanyoszlopok fejszerkezetének hagyományos, a madárvédelem szempontjából kockázatot jelentő kialakítása miatti áramütés régóta ismert, és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb veszélyeztető tényező a madárfajok védelmében. Magyarországon a madarakat a veréb mérettől a gólyákig és a túzokig fenyegető kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti elektromos szabadvezeték-hálózat közel százezer km hosszúságú és több mint egymillió oszlopot számlál!

Az áramütött madarak valós számát a rendkívüli hosszúságú hálózat rendszeres ellenőrizhetetlensége mellett azért is nehéz pontosan megbecsülni, mert a balesetet szenvedett állatok maradványai már órák-napok alatt eltűnnek az oszlopok alól. Az MME sok évtizedes munkája és tapasztalatai alapján, ezeket a körülményeket figyelembe véve, három becslési értéket állapít meg a madárpusztulások kapcsán. E szerint minimum 30 000, középértéken 170 000, maximum akár 500 000 elpusztult madárról lehet szó évente. A legvalószínűbb szám 200-300 000 példány között lehet, melynek közvetlen természetvédelmi kár értéke több milliárd forint (a becslési táblázat és a kapott számadatok magyarázata az alábbi kiadvány 21. oldalán található).

A természetvédelmi kár mellett természetesen minden esetben számolni kell a közvetlen gazdasági kárral is, hiszen az elpusztult madarak által el nem fogyasztott mezőgazdasági kártevők okozta terményveszteség, illetve az ellenük történő vegyszeres védekezés költsége is elérheti a százmillió forintos nagyságrendet.

A probléma kezelésére számos közös erőfeszítést tettünk az Akadálymentes Égbolt Megállapodás aláíróival, természetvédelmi célú projektek sora célzott meg átépítéseket, amelyek eredményei országos léptékben érzékelhetők. Eddig összesen legalább 83000 oszlop kapott valamilyen madárvédelmi kezelést a középfeszültségű hálózaton, de ezek egy része csak ideiglenes megoldást jelent.

Egyesületünk 2008 óta aktívan igyekszik formálni a jövő hálózatának madárbarát kialakítását is, és mostanára körvonalazódott az új létesítésű szakaszok esetén alkalmazandó hosszú távú megoldások köre.

Mindezek terjedése azonban nem olyan gyors, mint szeretnénk (eddig országosan közel 2500 oszlop), ezért is kérjük a megállapodás feleit a korábbiaknál nagyobb felelősségvállalásra, a szolgáltatókat pedig külön is, hogy a régi hálózatok rekonstrukciója esetén is a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzák az új megoldásokat.

 

magyarallatvedelem.hu, fotó: Kalocsa Béla/Baon

Kapcsolódó

Lesoványodott, haldokló, illetve elpusztult madarak százait találták

magyarallatvedo

Öt év bújkálás után fogták el az állatkínzókat

magyarallatvedo

Kutya nem izgult még így a világon, mint Draco az imádott párnája varrása közben

magyarallatvedo