Magyar Állatvédelem
Image default

Ezek a szuperférgek jelenthetik a megoldást a világ műanyagszennyezésére

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatócsoportja rábukkant egy féregfajra, amely képes lebontani a műanyagot azzal, hogy egyszerűen megeszi.

A Queenslandi Egyetem kémiai és molekuláris biotudományi szakának kutatói felfedezték, hogy a Zophobas morio nevű féreg, vagyis a gyászbogárlárva a bélrendszerében található enzimeknek köszönhetően képes megemészteni a polisztirolt.

Sőt, nem csak lebontják a műanyagot, de még növekednek, gyarapodnak is tőle.

„A szuperférgek olyanok, mint a mini újrahasznosító üzemek, amelyek a szájukkal felaprítják a polisztirolt, majd a bélrendszerükben lévő baktériumokkal megemésztik azt” – mondta Dr. Rinke, a kutatás vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a reakcióból származó bomlástermékeket például a bioműanyagokként is fel lehet használni.

A mostani felfedezés hatalmas lépés lehet korunk egyik legsürgetőbb környezeti problémájának, a műanyagszennyezésnek a kezeléséhez.

A kutatók éppen ezért most arra fordítják majd a legnagyobb figyelmet, hogy megtalálják a módot a férgek bélbaktériumának, emésztő enzimének laboratóriumi szaporítására és a polisztikrol lebontó képességének további tesztelésére. Ezután pedig azt fogják megvizsgálni, hogyan tudják ezt a folyamatot egy újrahasznosító üzemhez szükséges szintre felfejleszteni.

(Forrás: Designboom, fotók: University of Queensland)

Kapcsolódó

Közel száz fecskefészket vertek le egy Mályiban

magyarallatvedo

Szarkákkal suttogó: a vadgondozó vállára ülnek, játszani hívják őt a madarak – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Ezen az egy dolgon múlik, hogy a jegesmedvék túlélik-e a klímaváltozást

Eszti_mav