Magyar Állatvédelem
Image default

Szomorú hír: csökken a földigiliszták száma, ezért fogyatkozóban vannak a madarak is

Olvasási idő:1 perc

A Brit Ökológiai Társaság (BES) számolt be arról az új kutatásról, amely szerint mindazok a madárfajok létszáma, mint például a rigók, seregélyek, gázlómadarak, amelyek élelmük jelentős részeként a talajlakó gerincteleneket fogyasztják, folyamatos csökkenést mutatnak – közölte a szomorú felfedezést a National Geographic.

A kutatást a társaság 2022-es éves konferenciáján ismertette James Pearce-Higgins professzor.

Annak ellenére, hogy az egészséges talaj, a működő ökoszisztémák miatt különösen fontos a talajlakó gerinctelenek, mint a földigiliszták jelenléte, ezen állatok száma folyamatosan csökkent az elmúlt száz évben. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy jelentősen átalakult a talajhasználat, például a vízelvezetés, a rovarirtó szerek és a műtrágyák használata mind-mind negatív hatású a földigilisztákra nézve. „Aggódnunk kell amiatt, ami a föld alatti biológiai sokféleséggel történik, ha szeretnénk megvédeni a föld felett élő állatok sokféleségét. Ehhez a gilisztákra is szükség van” – mondta el Pearce-Higgins.

Az, hogy a gilisztákat jelentős mértékben fogyasztó madarak száma csökkenőben van, részben ahhoz is köthető, hogy átalakul az étrendjük e madaraknak, kevesebb gilisztát tudnak fogyasztani. A legnagyobb csökkenést e madarak Anglia délkeleti részén mutatták, ahol a klímaváltozás a legerősebb, a felmelegedés és a szárazabbá váló nyarak miatt, ez az átalakulás lehet a gilisztákra is a leginkább negatív.

Bár az évszázadnyi megfigyelési adat nem kimondottan ilyen céllal készült eredetileg, arra megfelelőek voltak e vizsgálatok, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és más kutatókat célirányosabb felmérésekre ösztönözzenek. Mivel az okok nem kizárólag a britekre jellemzőek, ezért igen jó eséllyel már másutt is hasonló csökkenést mutat a talajlakó gerinctelenek, köztük a földigiliszták mennyisége.  A szárazabbá váló tavaszokon a rigók hazánkban se tudnak annyi gilisztát fogni, amennyire igényük volna, s gyakran kénytelenek hangyákkal beérni más zsákmány híján.

A földigiliszta Darwin egyik legkedvesebb állatfaja volt, rengeteg időt töltött a megfigyelésükkel, kísérleti vizsgálatukkal, s halála előtti utolsó tudományos munkáját is nekik szentelte. A tudós az első volt, aki felismerte, mekkora szerepük van a talajok egészségének fenntartásában.

(Forrás: National Geographic, Kép: Bes/Liz Cutting, The Times)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Elkóborolt lovat talált meg egy vízi rendőr

magyarallatvedo

Medvecsalád látogatta meg az egyik maroshévízi strandot

Viki

Arra ébredt a pár, hogy egy róka figyeli őket a hálószobában – videóval

magyarallatvedo