Magyar Állatvédelem
Image default

Szigorú fellépést terveznek az illegális állatkereskedelem ellen

Olvasási idő:1 perc

Az Európai Bizottság a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megszüntetését célzó uniós cselekvési tervet fogadott el csütörtökön.

Elsődleges feladat az illegális állatkereskedelmet tápláló kereslet visszaszorítása

A brüsszeli testület közleménye szerint az aktualizált cselekvési terv 2027-ig szolgál iránymutatással új uniós fellépésekhez egyebek mellett úgy, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megelőzése és kiváltó okainak kezelése mellett hangsúlyt helyez a fogyasztói kereslet csökkentésére, valamint a származási országokban a fenntartható megélhetés támogatására is.

Céljai között szerepel a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni hatékony küzdelmet célzó rendeletek és szakpolitika végrehajtása,

A JOGELLENES TEVÉKENYSÉGEK FELDERÍTÉSI ARÁNYÁNAK JAVÍTÁSA,

a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti koordináció és együttműködés ösztönzése, valamint az élőlények online kereskedelme kezelésére irányuló erőfeszítések fokozása.

Az illegális kereskedelem veszélyezteti a biológiai sokszínűséget

Meg akarja erősíteni a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni, a származási, fogyasztói és tranzitországok közötti globális partnerséget, valamint a tagállamok, az uniós végrehajtó szervek és a kulcsfontosságú, nem uniós országok közötti együttműködést.

EMLÉKEZTETTEK, A VADON ÉLŐ ÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK JOGELLENES KERESKEDELME A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGET VESZÉLYEZTETI,

jelentősen meggyengítheti a vadon élő növény- és állatpopulációkat, és egyes esetekben kihalásukhoz vezethet.

Amint arra a koronavírus-járvány a közelmúltban rámutatott, a vadon élő állatok és növények szabályozatlan kereskedelme zoonotikus, azaz állatról emberre terjedő fertőző betegségek terjedéséhez is hozzájárulhat, ami tragikus népegészségügyi következményekkel járhat – tették hozzá.

Origo – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Salgótarjánból mentett fuldokló kutyáért adta életét az örökbefogadója

magyarallatvedo

Kutyahidegben gondoljunk az állatokra is!

magyarallatvedo

Elaltatták a súlyosan megsérült, elgázolt medvét

Marci