Szem nélküli hódok kezdtek szaporodni a Tisza mentén

Olvasási idő:1 perc

Több félszemű hódot is láttak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tisza mentén. Az egyiket elütötte egy autó, az orvosi vizsgálatok pedig megállapították, hogy az állat nem a balesetben vesztette el az egyik szemét, hanem genetikai rendellenesség miatt eleve úgy született – írja a Pecaverzum.

Egy érdekes Facebook-poszt jelent meg a Hortobágyi Madárpark Facebook-oldalán április 27-én. Egy olyan hódról szól, amelyről első azt hitték, hogy egy balesetben elveszette az egyik szemét, aztán kiderült, hogy teljesen másról van szó, mert nem is volt neki csak egy.

„Amikor megérkezett az egyébként autóbalesetben a fejétől a farkáig horzsolt bőrsérüléseket szenvedett állat, már komoly kihívást jelentett. A pörkös, rászáradt vérrel fedett fej megtisztítása után, ahol a szemeknek kellene lennie, nem volt semmi” – írja a posztban dr. Déri János, a Hortobágyi Madárpark igazgatója.

Röntgennel is megvizsgálták: megvan a szem helye, de szemhéjak, szempillák, szemrés vagy forradás nyoma azonban nem látszódik a felvételeken.

„Ez arra utal, hogy vakon, szem nélkül született, és gond nélkül élt eddig legalább 2 éves koráig a teljesen kifejlett, mintegy 30 kilós, jó kondícióban lévő, mondhatni kövér állat. Nincs természetes ellensége, csak az autók, melyeket eddig elkerült. Víz kell neki és nyárfa, ami megvolt az élőhelyén, ahol vakon is boldogult” – fogalmazott dr. Déri János.

(Fotók: Facebook/Hortobágyi Madárkórház)

magyarallatvedelem.hu