Magyar Állatvédelem
Image default

Szabálytalanul kihelyezett csapda fogott védett madarat

Olvasási idő:1 perc

Természetkárosítás-, állatkínzás- és orvvadászat bűntette történt. Egy egerészölyv szárnyára csapódott a fűrészfogakkal ellátott vas. A madár túlélte, de csúnyán megsérült – írja a berek.hu.

Január 11.-én este a Madárkórház Alapítvány nagyrédei önkéntes madármentőjéhez, Nagy Attilához érkezett a bejelentés, miszerint Kápolna mellett az erdőben egy egerészölyvet találtak csapdába szorulva. A csapda rögzítve volt, a bejelentők pedig többszöri próbálkozás ellenére sem tudták kiszabadítani a madarat. Éjjel erős volt a talajmenti fagy, így a madár reggelre elpusztult volna, ha nem kap azonnali segítséget. Attila azonnal a helyszínre sietett, kiszabadította a madarat, majd magához vette. Otthonában stabilizálta az állapotát, majd másnap reggel elszállította hortobágyi Madárkórházba.

Szilánkosra tört

A madár mindkét szárnya sérült. Bal kéztőcsontjai szilánkosan törtek, valamint a csapda fogai a jobb és a bal szárnyon mind a bőrt, mind pedig az izmokat csúnyán roncsolták. Műtétje komplikált és hosszú lesz. Ennek ellenére van remény a felépülésére.

A szabálytalanul kihelyezett csapda ügyében az alapítvány az illetékes hatóságokhoz fordul.

Állatkínzás

Sajnos az állatokkal való bánásmód sokszor nem etikus, kíméletes. Sok esetben látnak napvilágot állatkínzásokról szóló hírek. A szadai szafariparkban elpusztult elefántok esetében is állatkínzás miatt nyomoz a rendőrség, nemrég pedig végre ítélet született a ragadozó madár mérgezések ügyében. Történnek örömteli események is, amikor mérgezésből felépült madarakat is szabadon engedhettek.

berek.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Hortobágyi Madárpark

Kapcsolódó

MME: itatással segíthetjük a településeken vadon élő állatokat a kánikulában

Viki

Állatkínzás: kivágták a kutyák hangszálait, majd hűtőládába tették őket

magyarallatvedo

Komoly szerepe van Magyarországnak a kerecsensólyom védelmében – Konferencia videóival

magyarallatvedo