Magyar Állatvédelem
Image default

Speciális bójákkal védik a bálnákat a jövőben a chilei partoknál

Speciális bójarendszerrel védik a jövőben a bálnákat a hajók zajától és a hajókkal való összeütközésektől a chilei partoknál.

A hangérzékelőkkel felszerelt első bóját októberben helyezték ki a legnagyobb chilei szigetet, a Nagy Chiloé-szigetet a chilei szárazföldtől elválasztó Corcovado-öbölben. A Meri alapítvány közlése szerint az elkövetkező hónapokban további öt hasonló bóját telepítenek a forgalmas víziútra, ahol kilenc bálnafaj él, köztük a déli félteke legnagyobb kékbálna-populációja.

A hangszenzorokkal felszerelt bóják észlelik és regisztrálják a térségben tartózkodó bálnákat, valamint valós idejű jelzést küldenek a chilei tengerészeti hatóságnak, amely figyelmezteti a közelben lévő hajókat. Ezek kapitányai szükség esetén csökkentik a hajó sebességét vagy módosítják az útirányt.  “A bálnák az ökoszisztémák igazi mérnökei, kulcsfontosságú fajok az óceánok egészsége szempontjából és a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezért nagyon jó hír egy ilyen bója kihelyezése.

A radarrendszer segít elkerülni az ütközéseket a hajók és a bálnák között”

– méltatta a bóják jelentőségét Maisa Rojas chilei környezetvédelmi miniszter.

A bálnákra veszélyt jelent a hajómotorok, a katonai szonárok és a vízalatti munkálatok okozta növekvő zajártalom is. Mivel a tengeri emlősök hangok által tájékozódnak, keresnek táplálékot és tartanak kapcsolatot fajtársaikkal, magas zajártalom esetén elveszíthetik tájékozódóképességüket.

(Forrás: alternativenergia.hu, Kép: hirmondo.ro/natgeo)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

“Lónak lenni ma Magyarországon hatalmas szívás” – egy megszállott állatmentő monológja

Marci

Részeg bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

magyarallatvedo

IM: állatvédelmi témahét indul decemberben az igazságügyi miniszter fővédnökségével

Viki