Magyar Állatvédelem
Image default

Sólyom támadt emberekre és kutyákra a Gellérthegyen: a gazdájának se tagsága, se engedélye nincsen

Olvasási idő:1 perc

A Gellérthegy Budapest két kerületéhez, az I. és a XI. kerülethez tartozik. A Blikk információi szerint egyik kerületi kapitányságon sem indult eljárás semmilyen szabálysértési ügyben amiatt, hogy ott egy vadászsólyom embereket is megtámadott: a madár rászállt egy nő fejére, valamint berepült egy babakocsiba. Több kutyát is megtámadott, ezért a Gellérthegy kutyásai háborút indítottak a solymász ellen – írta meg a Blikk.

Több budapesti kutyatulajdonos is jelezte, hogy a budai Gellérthegy nagyrétjén, természetvédelmi területen, túra- és séta útvonalak mentén, kutyafuttató területek közvetlen közelében egy ismeretlen solymász napi rendszerességgel edzi a vadászmadarát.

A ragadozó több kisebb testű kutyát is megtámadott, karmával és csőrével csipkedve ejtett sebeket az állatokon.

Szerencsére az ebek szeme nem sérült, hiszen a ragadozómadár könnyen megvakíthat nem csak egy kutyát, de akár egy gyereket is. A Gellérthegy törzsközönsége kiközösítette és kitiltotta a solymászt, sőt, a Blikk információi szerint meg is fenyegették, amikor a madara egy babakocsiba is berepült. A madarász a gazdák felháborodására azzal védekezett, hogy engedélye van a madár edzésére Budapesten, nappal is, a Gellérthegyen is, sétálók között is, majd azt mondta: nem okoz kárt a kutyákban a madara, legfeljebb belecsíp az orrukba, abból nincs baj.

Se engedélye, se tagsága nincs a férfinek

Novák Csaba a Magyar Solymász Egyesület elnöke nem csodálkozott azon, amikor megtudta, hogy valaki Budapest kellős közepén, emberek közt edzi a madarait. A Gellérthegy kutyás közössége jelezte nekik az eseteket:

– A magyar solymászok szervezete egységes, ám sokan úgy vélik, áthághatják az ezeréves szokásokat, hagyományokat, de még nagyobb baj, hogy a szabályokat is. A magyar solymászat történelmi múltja miatt nem engedhető meg ilyen. A solymászat alanyi jog, de egyesületünk tagjai közül senki nem hág át egyetlen szabályt sem. Egy fiatal sporttárs a Gellérthegy madarásza, amerikai sólyommal edz, többször is figyelmeztettük.

Azonosítottuk, nincs repítési engedélye, tudomásunk szerint amikor rendőröket hívtak rá, elszaladt. 80 tagunk van, az úr nem tagja az egyesületünknek, ezzel nekünk is kárt okozott.

A férfinak ráadásul egy harris hawk madara van, ami nem magyar vadászsólyom, ezt ugyanúgy megveheti, mint egy papagájt. Tarthat ilyet, de csak otthon, reptetni, vadásztatni tilos engedély nélkül. A Pilisben is volt egy esete egy hónapja, ott egy túrázó nőnek okozott kellemetlenséget. Megkerestük, megkértük, hogy egyesületi tagság nélkül is tartsa be a szabályokat. A Gellérthegyről eltűnt, reméljük, nem bukkan fel máshol, rontva a tradicionális magyar solymászat hírnevét – magyarázta Novák.

Blikk nyomán

Kapcsolódó

Hívők százai gyászolták az Indiában elpusztult vegetáriánus krokodilt

Erik

Jeladós barátkeselyűt lőhettek le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

magyarallatvedo

Hat napig csak műanyag jött a mentett kisteknősből

magyarallatvedo