Magyar Állatvédelem
Image default

Sikeres volt a szemműtétje egy brit állatkerti tigrisnek

Olvasási idő:1 perc

A Cambridge-i Egyetem egyik kutatóprofesszora nemrég olyan áttörő szemműtétre szánta el magát, amivel sikeresen hosszabbította meg a Ratna nevű 17 éves szumátrai tigris életét – írja a blikk.hu.

A Shepreth Wildlife Park gondozói észrevették, hogy a tigris bal szemével valami nincs rendben. Először azt hitték, hogy egy gyógyszerrel kezelhető apró betegségről van szó. Ám ennél sokkal súlyosabb volt a helyzet. Olyannyira, hogy a gondozók egyből riasztották a Cambridge-i Egyetem állatorvosi karának professzorait, akik híresek a szaktudásukról. Azt remélték, hogy valaki segíteni tud a kis Ratnán. Szerencséjükre találkoztak David Williams doktorral, aki bevállalt a rizikós műtétet.

Miért volt nagyon veszélyes a műtét?

Mert kiderült, hogy a 17 éves tigrisnek már korábban eltávolítottak a szeméből egy hatalmas hályogot. Így bármilyen későbbi szemműtét sokkal nagyobb kockázattal járt. Ratna esetében azonban egy komplikáció miatt folyamatosan romlott a bal szeme. Dr David Williams azonban nem rettent meg a kihívástól, és februárban meg is történt az első műtét. Ekkor a szem elszíneződését próbálták kezelni, sajnos azonban nem jártak sikerrel. Így komplett szaruhártya műtétet kellett végrehajtani a több mázsás tigrisen, természetesen altatásban. Ez volt az első ilyen jellegű műtét, amit nagymacskákon végeztek el. David Williams doktor pedig két hónap alapos megfigyelés után kijelentette, hogy Ratna meggyógyult és már szemcseppekre sincs szüksége.

blikk.hu, BBC nyomán magyarallatvedelemhu, fotó: getty images

Kapcsolódó

Japánban horrorfilmbe élő “lényekkel” tartják távol a veszélyes medvéket – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Kéthetes szabadságra ment, ketrecben halt meg otthon a kutyája

Viki

Egy tűzcsaphoz kötötte a kutyáját, a kedvenc holmijaival egy táskában

magyarallatvedo