Magyar Állatvédelem
Image default

Segítettek az állatbarátok a téli álomból felriadt mogyorós pelén

Olvasási idő:1 perc

Madarak, pelék, rókák, nyestek, denevérek, sünök – a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány segít minden bajba jutott állaton. Elhivatottságuknak, szakértelmüknek hála számos kis állat kerülhet vissza gyógyultan a természetbe a segítségükkel – írja a berek.hu.

A napokban egy kis mogyorós pele került a gondozásukba, aki egy rétsági gyárban téli álmából riadva felugrált a dolgozók lábára és rémülten pörgött a földön. A dolgozók nem hagyták sorsára, azonnal értesítették az alapítvány munkatársát.

“Mivel nem volt kizárható a mérgezés a kihelyezett rágcsálóirtók miatt, azonnal a dokinknál kezdett. Itt Nógrád megyében, nem könnyű olyan orvost találni, aki fogad vadat is, a mi dokink szeme azonban már meg sem rebben, ha egerészölyv, bagoly, mókus, vagy éppen pele van a kezünkben, ha nála kopogtatunk” – írta az alapítvány tagja a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány közösségi oldalán.

A kis pele jelenleg szobahőmérsékleten erősödik, hogy aztán feltunningolva egy védett helyre kerüljön, ahol folytathatja álmát tavaszig. A mogyorós pele októbertől áprilisig téli álmot alszik. Ilyenkor testhőmérséklete általában 2-5 fokra csökken, a szívverése tizedére is visszalassulhat, és levegőt is csak 5-10 percenként vesz.Emiatt, ha valaki fáskamrában, padláson véletlenül látszólag holt pelét talál, ne dobja ki, amíg nem mumifikálódott a teste, mert az állat nagy valószínűséggel él.

A mogyorós pele Európa nagy részén elterjedt, Magyarországon viszonylag gyakori faj. Nagysága átlagosan 6,5-8,5 centiméter, farokhossza 6,5-7,8 centiméter. Súlya mindössze 15-25 gramm (téli alvás előtt elérheti a 35-43 grammot is). Bundája vöröses-szürkés sárga, hasán világosabb. Dúsan szőrözött farka, és feltűnően nagy, fekete szeme van, ez utóbbi éjszakai életmódra utal. Hazánkban védett állat. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

 

Kapcsolódó

Teljesült a gazdi kívánsága: haldokló kutyusa ott tudott lenni az esküvőjén

Marci

Lerakták az országosan is egyedülálló Állatvédelmi Kompetenciaközpont alapkövét

Marci

Az út szélén hagyta a kutyakölyköket egy eplényi férfi

magyarallatvedo