Magyar Állatvédelem
Image default

Romániában kutyák is segítenek beazonosítani a fertőzötteket

Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat a román rendőrség kutyái – írja a haziallat.hu.

A kutyákat a nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére – jelentette kedden az Agerpres hírügynökség.

A projektre tavaly szeptemberben választottak ki öt német és egy belga juhászkutyát, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a projektbe. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

„Valamennyi betanított kutya – az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára – tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos” – lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa.
A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be „éles küldetésben”, hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását.

haziallat.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: outsidethebeltway.com

Kapcsolódó

Majdnem belehalt a spániel, miután tényleg nyársat nyelt

magyarallatvedo

Lezárt akta: lovaknak hajtott a 29 éves férfi

Marci

Állatkínzás: maradandó egészségkárosodást szenvedett az elhanyagolt kutya

Marci