Robot segíti a császárpingvinek megfigyelését az Antarktiszon

Olvasási idő:1 perc

ECHO, a sárga robot az antarktiszi Atka-öböl tudósainak segít egy körülbelül húszezer császárpingvinből álló kolónia tanulmányozásában. A négykerekű robotot egy három évtizedes program keretében még 2017-ben indították el a massachusettsi Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) tengeri állatok távérzékelési laboratóriumának kutatói.

A tudósok a pingvinek megfigyeléséből nyert információkat az antarktiszi tengeri ökoszisztéma általános egészségi állapotának prognosztizálására használják. A kutatás célja az is, hogy előre jelezzék:

a röpképtelen tengeri madarak mennyire tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, valamint a zsákmányszám és a zsákmányeloszlás ingadozásaihoz.

A kutatókat különösen érdekli az, hogy a ritka csúcsragadozó populációkra milyen hatást gyakorolnak a globális változások. Jelenleg három különböző pingvinfajt tanulmányoznak:

a császárpingvineket, a királypingvineket és az Adél-pingvineket.

Annak ellenére, hogy a császárpingvinek az Antarktisz legismertebb lakói, a WHOI szerint azonban kevés ismeret áll rendelkezésünkre életükről és táplálékszerzési stratégiáikról.

Így került képbe a vezeték nélküli robot, az ECHO, amely képes a kolóniákról adatokat gyűjteni.

Az alig egy méter magas, részben önműködő, részben távirányítású robot lehetővé teszi a tudósok számára, hogy az állatok megzavarása nélkül szerezzenek be fontos adatokat a pingvinek egészségi állapotáról.

(Forrás: Designboom, fotók: Aymeric Houstin, FAU)