Image default

Ritka, őshonos halfaj jelent meg először a Drávában

Olvasási idő:1 perc

A szárazsággal, vagy a különféle mérgezések okozta halpusztulással kapcsolatos sokkoló képek és felvételek mellett most végre egy igazán jó hírről is értesülhetnek a vizek szerelmesei!  Fürge csellét találtak ugyanis a Dráva magyar szakaszán kutatók. A dolog érdekessége, hogy ez a ritka, hazánkban védett halfaj még soha sem került elő a folyó magyar szakaszán.  

A pecaverzum.hu internetes horgász portál hívta fel a figyelmet a Halászat című folyóirat legfrissebb számában megjelenő cikkre, mely szerint még a tavalyi év augusztusában akkumulátoros rendszerű elektromos halászgéppel halfaunisztikai felmérést végeztek a Dráván Őrtilosnál, a 4-es őrház feletti mellékágban.

Mint, ahogy írják, a vizsgálat során extrém alacsony víz volt a Dráva főágában, melynek köszönhetően a felkeresett mellékág szinte teljesen száraz volt, mindössze egy mélyebb medencében maradt vissza víz. Ebből a medencéből az egyéb pontyfélék ivadékai mellett egy kifejlett fürge cselle akadt a hálóba – olvasható a Halászat című folyóirat 2022. évi 2. számában.

A felmérést végző kutatók (Sallai Zoltán és Sallai Márton) megjegyzik, hogy a fajnak eddig csak a horvát Dráva-szakaszról volt bizonyított az előfordulása, illetve a Mura hazai vízgyűjtőjén, a Kerkában és mellékvízfolyásaiban élnek önfenntartó állományai.

A fürge cselle állományai hazánkban fogyatkoznak, ami részben a csapadékhiánnyal, az élőhelyeit adó kisebb vízfolyások kiszáradásával is összefüggésbe hozható.

Az állat hossza 7–10, néha akár 14 centiméter is. A nőstény nagyobb, mint a hím. Teste erősen nyújtott, csaknem kerekded, csak a faroknyél lapított oldalról. Szájrése kicsi, végállású. Pikkelyei kicsinyek, 80–90 van egy hosszanti sorban; oldalvonala többnyire nem teljes, a test közepe után megszakad. Hátúszója és farok alatti úszója 10–10 sugarú. Háta és oldala gyakran olajzöld, gyakran sötét keresztsávokkal, oldala bronzos-fémes csillogású, hasa halványsárga vagy fehéres színű. A hím az ívási időszakban vörösesre színeződik, és fején fehér dudorok nőnek. Ezt nevezik “dorozsmának” vagy más néven “nászkiütésnek”. A fürge cselle társas lény. Sekély, hideg vizek lakója. Kavicsos medrű, oxigéndús folyóvizeket és tavakat kedveli. Táplálékát csapatokban keresi, melyet vízben élő gerinctelenek, például férgek, rovarlárvák, rákok, vízre hullott repülő rovarok és egyes növényi anyagok gyengébb növényi hajtások alkotják. Táplálkozáskor képes az állkapcsát előre tolni. Kedvelt étke egyébként a rablóhalaknak, de egyik nagy ellensége mégis a jégmadár.

(Forrás: pecaverzum.hu, Halászat folyóirat, wikipedia.org Fotó: pecaverzum.hu, hlasek.com)

Magyar Állatvédelem

Related posts

Bébibumm a kanalasgémeknél: sikeres költési idény a Kis-Sárréten

Erik

Rendkívül aranyos oroszlánkölykök jöttek a világra Miskolcon – KÉPEK

Marci

Az elaltatás elől megmentett anyakutya 5 kölyköt vett gondozásába a sajátjai mellé

Marci