Ritka madarak tojásaira bukkantak a Rába partján

A Rába takarítása alkalmával, nemcsak szemetet találtak a zátonyokon az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai, hanem különleges dologra is rábukkantak a kavicsok között: kis lile tojásokra, írták meg weboldalukon.

Az apró termetű kis lile kavicsos partú folyók zátonyain, kisebb szigetein költ, de rendszeres fészkelő kavicsbányákban is. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb fel legyenek derítve azok a helyek, amiket a kis lilék költésre használnak, mert csak így védhetők meg a tojások. A kis lilék ugyanis tojásaikat fészekanyag nélkül a kavicsok közé rakják, nagyon nehéz őket észrevenni. Ha egy vízitúrázó csapat a költőszigeten köt ki, nagy rá az esély, hogy megsemmisül a fészek.

Éppen ezért a Nemzeti Park munkatársai rendszeresen tájékoztatják a „Rábajárókat” a költési helyekről, hogy túráik során ne az adott zátonyokon pihenjenek meg. Veszélyezteti a tojásokat a kotlási idő alatt bekövetkező áradás, vízszint emelkedés is. Az igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez a Rábán madárfelmérést a költési időszakban. Megfigyeléseik szerint a folyón minden évben költ 2-3 pár.

FOTÓK: FARAGÓ ÁDÁM/ŐRSÉGI NEMZETI PARK ÉS BORI ZSÓFIA – NYUGAT-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG