Magyar Állatvédelem
Image default

Ritka látogató, egy feketeszárnyú székicsér bukkant fel a Körösöknél

Magyarországon ritka vendég, egy feketeszárnyú székicsér bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon – osztották meg a park munkatársai honlapukon az örömhírt. 

A fiatal madarat a déli órákban a tó sekély vizén, egy rendkívül népes, 8800 példányos bíbiccsapatban figyelték meg. Rövid tartózkodás után eltűnt, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem maradt itt hosszabb ideig, de ilyen népes bíbiccsapatban nehéz újra rátalálni.

Magyarországon a feketeszárnyú székicsér ritka kóborlónak tekinthető. Tavasszal és ősszel fordulhat elő. Tavasszal mindig a székicsérek telepein bukkan fel. Ősszel sokkal ritkábban látható, s ilyenkor általában fiatal példányok érkeznek. Szinte kizárólag az Alföldön (a Hortobágyon, a Kiskunságban és Kardoskúton) jelennek meg. Alkalomszerűen költenek is, legutóbb néhány évvel ezelőtt Kisújszálláson volt költésük.

Aránylag kis elterjedésű faj, hazánk az elterjedési területének legnyugatibb pontja, Kazahsztán észak-nyugati része pedig a legkeletibb. Sajnos az utóbbi években Fehéroroszországban és Ukrajnában eltűnőben vannak a fészkelőállományai, ezért láthatjuk őket Magyarországon is egyre ritkábban.

A feketeszárnyú székicsér a nálunk is költő székicsérekhez hasonló testméretű. Legfontosabb megkülönböztető jegye az, hogy szárnybélése fekete, míg a székicséreké gesztenyevörös.

(Forrás: KMNP, Fotó: Flickr)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Nevet keresnek egy hatvani csacsinak

magyarallatvedo

Sok százezer facsemetét ültettek Debrecen közelében

magyarallatvedo

A madarak a tojásaiknak is énekelnek, a fiókák így korán kezdik a tanulást

Marci