Magyar Állatvédelem
Image default

Ritka csodálatos felvétel: így születik a méhkirálynő – kérdések és válaszok

Olvasási idő:2 perc

A Mézerdő Méhészet “civilek számára” nagyon ritkán látható, csodálatos pillanatot osztott meg közösségi oldalán a The HoneyStead méhészeitől. Gyönyörű, megható így bepillantani a természetnek eme csodájába, amikor megszületik a méhanya.

Az anya felnevelése külön törődést igényel; a dolgozók megépítik az anyabölcső-kezdeményt, amibe szükség esetén az előző anya petét rak. Ezután a dolgozók befejezik az anyabölcsőt, és a benne kikelő álcát egész fejlődésének végéig méhpempővel táplálják, mást nem is kap. Az álca úszik a méhpempőn. Az anyabölcsőnek már a kezdeménye is sokkal nagyobb, mint a többi sejt. A rajbölcsők a keret szélén helyezkednek el, a csendes váltás vagy a pótbölcsők akárhol lehetnek a kereten. Ezeken a körülményeken múlik, hogy egy nőivarú álcából anya lesz, és nem dolgozó. Az anyaálca fejjel lefelé bábozódik be; a dolgozók ezután viasszal befedik. Keléskor az ifjú anya körben kirágja a fedést, de sokszor fedélként nyitja ki az anyabölcső tetejét. Ha új anyára van szükség, akkor a családban rendszerint több anyát is nevelnek, akik megküzdenek egymással. A győztes lesz a család új anyja.

Egy jól táplált párzott anya csúcsszezonban napi 1500 pete lerakására képes, ami meghaladja a saját testtömegét. Fiatal dolgozók veszik körül, akik kihordják a székletét. Udvara feromonokat vesz át tőle, amit elterjesztenek a kaptárban. Ezek gátolják a dolgozók petefészekműködését és új anyabölcsők építését.

Az anya képes akaratlagosan dönteni arról, hogy megtermékenyíti-e a következő petéjét, azaz dönthet az utód neméről. A heresejtekbe herét petéz, a dolgozósejtekbe nőstényt, melyek méretükben különböznek: a herék számára jóval nagyobb sejtek készülnek. Rajzásra vagy váltásra készülve anyabölcsőkezdeményt is bepetéz nőivarú petével.


A bejegyzés alatt a Mézerdő szorgalmasan válaszolt a nézők kérdéseire, ezekből gyűjtöttük ki nektek a legérdekesebbeket:

Honnan tudják, hogy aki most kikel az méhanya lesz?

Csak neki van ilyen speciális alakú bölcsője, amit anyabölcsőnek nevezünk, ebben nevelkedik az anya, aki egy dolgozó, akit kiválasztottak a dajka méhek, és így bölcsőt építenek neki, amiben csak méhpempővel etetik, így anyává fejlődik dolgozó méhecske helyett.

Van úgy, hogy nem fogadják el az új anyát és lefojtják a dolgozó méhek?

Sajnos van, erre van egy két méhész technika, hogy segítsük az új anya elfogadását. Pl egy kis kalitkába berakjuk a méhekhez, hogy szokják az illatát, de nem férnek hozzá. Majd amikor már megszokták, szabadon engedjük a kaptárban

Miben különbözik az anya a dolgozóktól?

Hosszú, szárnyain túl érő potroháról ismerhető fel. Szerepe a család fenntartása, utánpótlásának biztosítása; rendezett körülmények között ő a család dolgozóinak az anyja, de a herék még ilyenkor is származhatnak más családokból. Várható élettartama 3 év, de akár 5 évig is élhet.

Érdekességek az olvasóktól:

“A bölcsők mindig “lógnak”, tehát a “születés” mindig fejjel lefelé történik. A jó felvételhez megfordították a keretet.”

Gábor Jegesi

“Le is szokták szedni a bölcsőket mert előfordul 4-5 is egy kaptárban néha.Ezeket egy erre készült kis dróthálós tokba helyezve kikeltetik egy a tojáskeltetőhőz hasonló hőfokszabályozott készülékben.Az így kikelt anyákat lehet aztán a szükséges családokhoz viaszdugóval ellátott kis ketrecben elhelyezni ahol majd a méhek fogják kiszabadítani és etetni is.”

György Szatmári

Forrás: Mézerdő Méhészet, Wikipédia

Kapcsolódó

Legyengült bölömbikát mentettek meg Apácatornán

Marci

Bravúrosan mentették meg a tűzoltók a szennyvízaknába zuhant pulit Jászkiséren

Marci

Öt év bújkálás után fogták el az állatkínzókat

magyarallatvedo