Magyar Állatvédelem
Image default

Rengeteg az ellentmondás a tavaly elhunyt szadai elefántok ügyében

Olvasási idő:3 perc

2020. októberében tört ki a botrány, amikor kiderült, hogy augusztusban elhunyt Mambo és Betty, a Szadai Szafari Park két elefántja. Most azonban az Origo birtokába került közel 150 oldalas, az elefántok halálával kapcsolatos dokumentáció újabb kérdéseket vet fel.

Az állatok elpusztulásának híréről a német Bild számolt be, már ekkor úgy említették, hogy az elefántok egy fellépést követően megfulladhattak a kamionban, amelyben szállították őket. Október 21-én erősítette meg a hírt René Casselly, az állatok tulajdonosa és trénere.

2 hónapig nem derült ki, hogy az állatok elhunytak

A jelenleg hatályos jogszabályi előírás megkívánja, hogy az állatok halálát 30 napon belül be kell jelenteni a megyei kormányhivatalnak, ezt azonban elmulasztotta az elefánt tulajdonosa és az az állatorvos, aki küzdött a harmadik elefánt, Tonga életéért. Sós Endre, az állatorvos a Blikknek azt nyilatkozta, „a harmadik elefántot szerencsére sikerült megmenteni, de a helyszínen arra kért a család, hogy a másik két elefántot is nézzem meg. Ők – sajnos – már nem éltek, ezért állítottam ki az erről szóló igazolást”. Az Origónak ellenben azt írta, hogy „az elpusztult egyedeket nem vizsgáltam, erre felhatalmazást nem kaptam”.

A korábban birtokunkba jutott állatorvosi igazolás (egy dátum nélküli papír) szerint az állatok hirtelen, előzetes tünetek nélkül múltak ki, azokat „kegyeleti okokból” nem boncolták fel, hanem ismeretlen helyen elásták. Itt újabb ellentmondásba keveredett a szakember, hiszen hogyan kezelte a harmadik elefántot, ha nem volt információja arról, hogy mi a baja?

A rendőrség közel 150 oldalas dokumentációjában fellelhető ez a szakértői igazolás is. Ezt a dokumentumot pedig a korábban már említett Sós Endre állította ki, azaz ő volt az, aki testközelben látta az elpusztult, sokkos állapotban lévő elefántokat és az állatvédők úgy tartják, hogy Sósnak komoly szerepe volt a szadai elefántok ügyének eltussolásában. Az igazolással kapcsolatban úgy nyilatkozott a szakember, hogy a haladéktalanul kiállított okmány nem állategészségügyi igazolás, hanem pusztán azért íródott, mert az állattulajdonos kérése volt, hogy a CITES-hatóság felé, adminisztratív célokból elszámolhasson.

Sós számos pozíciót tölt be, többek között ő a Vad- és Állatkerti Állatok Állatorvosai Társaságának alelnöke, illetve a fővárosi állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója is. Ebben a minőségében pedig Szabó Rolandnál, az intézmény vezetőjénél etikai eljárást kezdeményeztek ellene, arra hivatkozva, hogy „tisztségeiről megfeledkezve asszisztált egy illegális állatkínzáshoz és illegális temetkezéshez”.

Sós Endre az Origónak azt nyilatkozta, hogy a sajnálatos esemény kapcsán magánállatorvosként életmentő gyógykezelést nyújtott egy súlyosan beteg elefántnak.

Az elefántok agyarait is levágták

Egy másik furcsaság az ügyben, hogy mi történt az állatok agyaraival. Még tavaly írtunk megkeresést a rendőrségnek ezzel kapcsolatban, mivel hozzánk eljuttatott információk szerint levágták az elefántok agyarait. A Szurkolók Az Állatokért csoport vezetője többekkel együtt részt vett még tavaly egy megbeszélésen a Caselly családnak birtokán, ahol egyértelműen tagadták a csonkításról szóló pletykákat. Mint utólag kiderült, igazak az agyarak eltávolításáról szóló információk: a tulajdonosok agyaraiktól megfosztva elásták a többtonnás tetemeket, megakadályozva, hogy felboncolják azokat. Az orgazdák egyébként félmillió forintnak megfelelő összegért kínálnak egy kiló elefántcsontot.

A Nébih büntetőfeljelentése nyomán a Gödöllői Rendőrkapitányság eljárás során megállapították, hogy a tulajdonos az ominózus napon a viharos időjárás miatt úgy döntött, hogy a három elefánt a vihar elmúltáig a Szadára visszaérkező szállítójárműben marad. Később vették csak észre, hogy a három elefánt közül kettő, Mambo és Betty elpusztult, a harmadik, Tonga kómába esett. A helyszínre érkező állatorvos stabilizálta az életben lévő állatot, amelynek során vér- és bélsármintát vett. Ezt később laboratóriumban analizáltak, ám a pusztuláshoz vezető fertőzési okot (például baktériumot) nem találtak, pedig az elefántok tulajdonosa úgy is nyilatkozott, hogy az állatok halálát fertőzés okozhatta.

A Nébih az elhantolás miatti 900 ezer forintos bírság mellett megtette a feljelentést ismeretlen tettes ellen állatkínzás bűntettének gyanúja miatt, azonban a rendőrség az ez ügyben indított nyomozást lezárta. Az elefántok ügyében így senki sem lett felelősségre vonva, az azonban bicskanyitogató, hogy a Casselly család júniusban megnyitotta a tulajdonukban lévő töltéstavai Kimba Elefánt Parkot.

(Fotók: Szabó Gábor, We Love Budapest)

Kapcsolódó

Egy autónyi ukrán macska jelent meg a zuglói rendőrség parkolójában

magyarallatvedo

Megható: gyerekek mentették meg a gyöngyösi állatkertet

magyarallatvedo

Eb-elődöntőt nézett a kutya a gazdájával, gólörömnél így tombolt – VIDEÓVAL

magyarallatvedo