Magyar Állatvédelem
Image default

Rendkívül aranyos oroszlánkölykök jöttek a világra Miskolcon – KÉPEK

Olvasási idő:1 perc

A Miskolci Állatkert első oroszlánjai tavaly májusban érkeztek. Gyorsan a látogatók kedvenceivé váltak, amit csak tovább erősített az, hogy az ősz során világra jöttek az első miskolci születésű oroszlánkölykök is. A család azonban most tovább népesedett, hiszen június közepén megszülettek az újabb kölykök. A kisoroszlánok most lettek hathetesek, így átestek az ilyenkor szokásos kötelező állatorvosi vizsgálatukon – írták az intézmény oldalán.

Az állatorvosi vizsgálat során megmérték a testsúlyukat és testhőjüket, továbbá megkapták a macskaféléknél ilyenkor szokásos védőoltásokat, illetve az egyedi azonosításukat szolgáló mikrochipeket is. Az állatorvosi vizsgálat eredményeképpen megállapították, hogy mindhárom kölyök jól fejlődik, egészséges és életerős. A nemük is kiderült: újra egy hím és két nőstény kölyök jött a világra, akiknek az ivaruk ismeretében hamarosan immár nevet is választhatnak gondozóik.

Az oroszlán korábban az óvilág széles területén elterjedt, nem csak Afrikában, hanem Ázsiában és Európa déli részén is. Mintegy 2500 évvel ezelőtt még Magyarország területén is honos volt. Afrikán kívül ma már csak Nyugat-India erdeiben maradt fenn egy apró állománya, de a „fekete kontinensen” is egyre jobban feldarabolódik élőhelye. Így ma már az oroszlán is sebezhető természetvédelmi státuszú.

Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat: általában egy hím él együtt több nősténnyel, illetve a kölykeikkel. Az utódok mintegy 110 napos vemhesség után jönnek a világra, viszonylag fejletlenül. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-kéthónaposan elkezdik kóstolgatni a felnőtt állatok táplálékát is. 6-7 hónapos korukig azonban még szopnak is, viszont önállóan vadászni csak másfél éves koruk körül képesek.

A kölykök egyelőre még a Száhel bemutató egyik, a látogatók számára nem látható helyen fejlődnek anyjuk gondoskodása alatt, így biztosítanak számukra minél nagyobb nyugalmat. A következő hetekben folyamatosan szoknak hozzá mind a látogatókhoz, mind a csapat többi tagjához.

(Forrás, fotók: miskolczoo)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Gyönyörűen cseperednek a Miskolcon született európai bölényborjak – KÉPEK

Marci

Már 179 éve is tudták: Aki állatot kínoz, embert is fog

magyarallatvedo

Így medencézik a másfél hónapos Rezső, a tapír – VIDEÓ

Marci