Magyar Állatvédelem
Image default

Rakétaüzemanyag okozhatta az ökológiai katasztrófát Kamcsatkánál

Olvasási idő:1 perc

A vízi élőlények 95 százaléka elpusztult Kamcsatka egyik partvidékén, az ökológiai katasztrófát az orosz környezetvédelmi minisztérium szerint a közeli katonai tesztbázisok okozhatták.

Ahogyan arról a magyarallatvedelem.hu is beszámolt, nemrégiben tömeges állatpusztulásra lettek figyelmesek szörfösök Kamcsatka egyik partján. Az eddig ismeretlen eredetű fertőzésnek emberi hatásai is voltak: a lakosok és a sportolók ételmérgezéshez hasonló tüneteket érzékeltek magukon. Nem sokkal később kiderült: a fertőzés súlyosabb az első feltételezéseknél, hiszen a vízi állatok 95 százalékát elpusztította a partvidéken.

Dmitrij Kobilkin környezetvédelmi miniszter elmondása szerint Vlagyimir Putyin parancsba adta, hogy derítsék ki minél hamarabb, mi állhat a történések mögött. A hatóságok végrehajtották a kötelező teszteket, amelyek a megengedettnél magasabb fenol- és petróleum-származékokból eredeztethető szennyezettségi szinteket mutattak ki.

Szolodov úgy gondolja, a közelben található két katonai tesztbázis, Radigino és Kozelszkij lehet a felelős a tenger felszínén úszó sárga filmrétegért.

A támaszpontokon jelentős mennyiségű rakétaüzemanyagot tárolnak, ezen kívül augusztusban további fúrásokat végeztek Radiginótól körülbelül 10 kilométerre. Vlagyimir Bukanov szakértő is egyetért Szolodovval, szerinte a Radiginóban tárolt régi üzemanyagok tartályai elrozsdásodhattak, az üzemanyag pedig belefolyhatott az óceánba – írta a liner.hu

A Greenpeace szintén belekezdett a vizsgálatokba, miközben az orosz ügyészség is nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen. A Kamcsatka-félsziget népszerű célpontja a turistáknak, főként a változatos élővilága és az aktív vulkáni tevékenységei miatt, az eset után azonban azt ajánlották a látogatóknak, hogy egy ideig maradjanak távol a helyszíntől.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Lesoványodott, haldokló, illetve elpusztult madarak százait találták

magyarallatvedo

Ökológiai katasztrófa: tömegesen pusztulnak az állatok egy szennyezés miatt

magyarallatvedo

Új növény és állatfajok jelenthetnek meg Európában

magyarallatvedo