Poloska-háború: Magyar kutatók kérik az invazív rovarfaj megállításában a lakosság segítségét

Olvasási idő:2 perc

A klímaváltozás mellett a mérsékelt égövi ökoszisztémákat érintő egyik legnagyobb probléma az inváziós rovarfajok megtelepedése és elterjedése.” – hívja fel a figyelmünket az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete a honlapukon közzétett közleményükben. Ezen fajok sajnos előre nem megjósolható változásokat indítanak el az őshonos életközösségekben, többen közülük pedig lehetséges mezőgazdasági kártevők. “Az inváziós rovarok által okozott problémák megelőzésének és kezelésének támogatása érdekében a kutatók most két projektet is elindítottak e fajok terjedésének és esetleges kártételének folyamatos monitorozására. Ezek keretében a lakosság bevonásával mérik fel a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska kiskerti kártételét, illetve egy új idegenhonos inváziós rovarfaj, az élénkzöld lepkekabóca elterjedését.” – írták az Intézet munkatásrsai. 

A 2000-es években két inváziós poloska-faj is megjelent hazánkban: a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska. A két faj azóta megdöbbentő mértékben elszaporodott, és – tömeges őszi telelőre vonulásukkal – az ország több pontján komoly zavarást okoznak a lakóövezetekben.

A kutatók kiemelik, hogy mindkét faj sokféle növénnyel táplálkozik, egyenként mintegy 300 ismert tápnövényük között nagy arányban szerepelnek sajnos kertészeti kultúrában termesztett haszonnövények is, például paradicsom, paprika, alma, cseresznye. Bár a károkozásukra vonatkozóan korábban is közöltek adatokat, a kártétel jelenlegi országos mértéke pontosan nem ismert. Szóbeli közlések, illetve a közösségi médiában megjelenő bejegyzések és hozzászólások alapján valószínű, hogy a két faj jelenleg a kiskertekben okozza a legnagyobb problémát. – állítják az Intézet dolgozói.

Mindezekre tekintettel a kutatók arra kérik a lakosságot, hogy aki zöld vándorpoloska vagy ázsiai márványospoloska egyedet lát, töltse ki az online kérdőívet, és lehetőség szerint küldjön fotót a rovarokról az invaziospoloska@gmail.com e-mail-címre. A fajok azonosítását a kérdőívben található ábrák segítik. A felmérés alapján a szalemberek ezáltal pontosabb képet kaphatnak a poloskák károkozásáról, az eredményeket pedig specifikus védekezési módok kidolgozásához használják fel a jövőben.

A poloskák mellett az elmúlt években egy új, idegenhonos inváziós kabócafaj is megjelent hazánkban, melynek megtelepedése is valószínűsíthető. A nagy testű élénkzöld lepkekabóca könnyen felismerhető élénkzöld színéről és széles elülső szárnyairól. A soktápnövényű élénkzöld lepkekabóca főleg a szőlőültetvényekben okozhat gazdasági problémát, mivel tojásait a fiatal hajtásokat felhasítva a növényi szövetekbe rakja le. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések.

 

Az élénkzöld lepkekabóca jelenléte Európában és azon belül hazánkban egyelőre nem okozott problémát, a potenciális kártétel miatt azonban fontos terjedésének nyomon követése. – utalnak közleményükben az esetleges veszélyekre az Intézet dolgozói. A kutatók kérik, hogy aki észleli a fajt, a megfigyelés adatait (város, cím, esetleg GPS-koordináták) lehetőség szerint a kártevőt dokumentáló fényképpel együtt küldje el a hemiptera@atk.hu e-mail címre.

Ha Önnek is sok bosszúságot okoznak ezek az apró kártevők, akkor kérjük segítse a kutatók munkáját a kérdőív kitöltésével!

(Forrás: ELKH, Fotó: izeltlabuak.hu)

 

Magyar Állatvédelem