Magyar Állatvédelem
Image default

Piranhát találtak a Sebes-Körösben

Olvasási idő:1 perc

A piranhát szerda reggel találta meg a két nagyváradi horgász, akik a Centenáriumi híd környékét tisztították meg a szeméttől.

Elmondásuk szerint a hal már a víz tetején lebegett, amikor észrevették. Szerintük azért pusztulhatott el, mert a víz hőmérséklete az előző éjszaka tíz fok alá esett.

A Bihar Megyei Környezetőrség megerősítette a felfedezést és riasztotta a többi illetékes intézményt, hogy vizsgálatot indítsanak az ügyben. Többek között azt is kiderítenék, hogy ki dobta bele a halat a a folyóba, illetve hogy vannak-e még piranhák, amik a honos halakat veszélyeztetnék.

A vöröshasú piranha Dél-Amerikában őshonos faj, amely az édesvizeket kedveli, az általa igényelt vízhőmérséklet 15–35 Celsius-fok körüli. Sever Șerbănescu, a Bihar Megyei Környezetőrség igazgatója szerint veszélyes lehet, ha meghonosodna a Körösben vagy a Pece termálvizében, mivel ez komoly következményekkel járna a patak élővilágára nézve. A piranha nagyon agresszív és nagyon falánk. Ha elszaporodnának, az nagy veszélyt jelentene, mert felfalnák a többi halat” – tette hozzá az igazgató az e-bihoreanul.ro portálnak, ahonnan a cikkben szereplő fotók is származnak.

Magyarországon is előfordult már piranha. Egy bajai horgász még 2009 nyarán talált a Duna bajai szakaszán egy harminc centiméteres, kifejlett piranhát, amely több mint nyolcvan dekagrammot nyomott, melyet feltehetően egy felelőtlen állattartó engedhette a folyóba.

Maszol – ebihoreanul.ro – Magyar Állatvédelem

 

Kapcsolódó

Eb-elődöntőt nézett a kutya a gazdájával, gólörömnél így tombolt – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Rengeteg teknős és delfin pusztult el Srí Lanka partjainál

Marci

„Szotyi kutya az életével fizetett!” Egyre durvább a helyzet a budai Várban

magyarallatvedo