Magyar Állatvédelem
Image default

Pintér Károlytól, a legendás elefánt gondozótól búcsúzik a Fővárosi Állat- és Növénykert

Olvasási idő:1 perc

A hétvégén érkezett a szomorú hír, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert egykori munkatársa, az elmúlt tíz évben már nyugdíjas éveit töltő Pintér Károly november 26-án, szombaton reggel, hetvenéves korában elhunyt – osztotta meg a hírt a tragédiáról az Állatkert közösségi oldalán.

Gyapi – ahogyan Pintér Károlyt mindenki ismerte – 1974 nyarától 2012 decemberéig, tehát több mint 38 esztendőn át volt az állatkert munkatársa. Kaposvárott végzett állattenyésztő üzemmérnökként, az Állatkertben pedig már nagyon hamar az Elefántház lakóinak gondozója, később főápolója lett. Egyike volt azoknak a kollégáknak, akik az 1979-ben érkezett elefántok, Káli és Arun (utóbbi nem azonos a mostani Arun nevű elefántunkkal, hiszen ő még csak ötéves) tanításával és tréningjével kezdtek el foglalkozni, részben a régebbi állatkerti kollégáktól, részben az Erfurti Állatkertből érkezett, és egy ideig a fővárosban tartózkodó elefánttrénertől lesve el az elefántokkal való munka fortélyait. Később még további négy elefánttal (Hella, Zitta, Assam, Angele) dolgozott együtt, nem is beszélve az Elefántház többi lakójáról, az vízilovakról és az orrszarvúakról, tapírokról és több más állatról.

Az Elefántház főápolójaként elefántgondozók generációinak volt a tanítómestere, éspedig nemcsak a fővárosiaknak, hanem sok vidéki elefántos kollégának is. Emellett az ismeretterjesztés sem állt távol tőle, a szakkörös, vagy a nyár néhány napját állatkerti táborban töltő gyerekeknek, vezetett sétákon résztvevő felnőtteknek tartott ismeretterjesztő előadási és élő bemutatói alighanem sok-sok elefántok iránt érdeklődő ember számára emlékezetesek mind a mai napig.

Szálfa termetével, jellegzetes hangjával és beszédfordulataival az intézmény egyik ikonikus figurája volt.  Pintér Károly, Gyapi emlékét nemcsak munkatársai, illetve a hazai állatkerti szakma egésze idézi fel nagy szeretettel, hanem bizonyára nagyon sok állatkerti látogató is. Emlékét kegyelettel megőrizzük, és osztozunk a gyászoló család fájdalmában – köszönt el legendás kollégájától a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 

(Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Melyik a legszebb lepke? – SZAVAZÁS

magyarallatvedo

Az állatbarát soproni művészek segítenek otthonra találni kutyáknak, macskáknak

magyarallatvedo

Bújós, szeretnivaló kiskedvenc lett a cirkuszból megmentett medvéből

Marci