Magyar Állatvédelem
Image default

Pillanatok alatt pusztult el egy fél kecskenyáj

Olvasási idő:1 perc

A pásztor még soha életében nem látott hasonló tragédiát, de a falu idős gazdálkodói sem hallottak, még csak hasonló eseményről sem. A szerencsétlenül jár pásztor nyájának jelentős részével feltehetőleg villámcsapás végzett – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Pénteken tragikus esemény színhelye volt, Arcos de Valdevez város melletti terület, Portugália északi részén, a spanyol határ közelében.

Dario Gonçalves de Lima, az 53 éves pásztor, aki életét a tenyésztéssel és a pásztorkodással töltötte, először látott ilyen rettenetet Arcos de Valdevez dombjai között, ami 68 kecskéjét megölte.

– Nagyon sötét lett, két nagyon erős villanást láttam, melyet fülsiketítő dörgés követett, kövek záporoztak rám, és én egy szikla mögé menekültem. A körülbelül 350 darabos kecske nyáj 100 méterre volt tőlem. Amikor a kecskéim felé néztem néhány tántorgó állatot láttam, de körülöttük sok már elpusztult. Nem volt rajtuk külsérelmi nyom vagy bármi más, és mintha csak a belső szerveik károsodtak volna. Nem tudtam beszélni. Vak és néma voltam, egy ideig sírva ültem, majd feleségem és testvérem segítségét kértem, akik segítségemre siettek, és elkezdték a villámok miatt elmenekült kecskéket összeterelni – mesélte a történteket a pásztor.

Amikor összeszámolták a veszteségeket, kiderült, 68 kecske pusztult el pillanatok alatt. A négy terelőkutyájából csak kettőt talált meg a gazdája, két kutya eltűnt a villámcsapás után, pedig korábban soha nem hagyták el a kecskéket.

Azt mondja, most látott életében először ilyet. Gyerekkora óta pásztor, de soha nem hallott még hasonlóról sem. A helyszínre idős, 80 év feletti emberek mentek megnézni a rejtélyes esetet, és még ők is csak csodálkoztak, és tanácstalanul álltak az elhullott kecskék láttán.

A pásztor segítséget kért a városi tanács mellett működő polgári védelmi szervezettől és a földművelésügyi minisztériumtól is, hogy kártérítést kaphasson. Jelenleg a hatóságok is vizsgálják az esetet.

portalspozywczy.pl, magyarmezogazdasag.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

2023-ra jönnek a vegán BMW-k

magyarallatvedo

Csivavát rejtettek a Samsung telefonokba

magyarallatvedo

Miután kifosztották az elefántok a szeszfőzdét, elaludtak a zsákmányuk mellett

magyarallatvedo