Az ukrán elnök érdemérmet adott egy hős kutyának 250 bomba és lőszer kiszaglásáért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban szolgálati éremmel tüntetett ki egy Patron nevű kiskutyát, amiért Kijev közelében, Csernyihivben több mint kétszáz bombát és lőszert talált meg. Az imádnivaló kutyus számtalan életet mentett meg különleges kis orrával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntetésben részesítette Patront, a Jack Russell terrier keveréket és gazdáját az országért végzett „odaadó szolgálatukért”. A gazdi, Myhailo Iliev a Bátorság rend III. fokozatát kapta, a kutya pedig „elkötelezett szolgálatért” kapott elismerést.

A kölyök több mint kétszázötven bombát és más lőszert szagolt ki, miközben az ukrán csapatokkal dolgozott Kijev közelében, Csernyihivben.

Zelenszkij az érdemérmek átadásakor úgy fogalmazott: azokat a hősöket szeretné díjazni, akik megtisztítják az aknáktól az ukrán földet.

Kijelentette: Patron nemcsak a robbanóanyagok hatástalanításában segít, hanem

megtanítja a gyermekeket azokra a biztonsági szabályokra is, amelyek betartása nélkülözhetetlen azokon a területeken, ahol aknafenyegetettség van.

Sajtóbeszámolók szerint a kutyus a farkát csóválva ugatott Zelenszkijre, amikor átadta neki a díjat, a közönség pedig nevetett és meghatódott a szívmelengető látványon.

magyarallatvedelem.hu, fotók: patron_dsns