Magyar Állatvédelem
Image default

Pandadiplomácia: Tajvan Kínától segítséget egy beteg panda miatt

Olvasási idő:1 perc

Kína híres “pandadiplomáciája” próbatétel előtt áll – miután egy tajvani panda életveszélyes agyi elváltozással betegedett meg. A tajpeji állatkert csütörtökön közölte a CNN-nel, hogy segítséget kértek kínai szakértőktől Tuan Tuan óriáspandájuk kezeléséhez, miután egy MRI-vizsgálat kimutatta a károsodást.

Támogatásban reménykednek Tuan Tuan kezelésében, miután augusztus végén rendellenesen kezdett viselkedni, elvesztette étvágyát és három perces rohamot kapott.

A kérés azonban felveti egy kényes diplomáciai egyensúlyozás lehetőségét, mivel Kína és Tajvan kapcsolatai mélyrepülésbe kerültek, mióta Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke augusztusban ellátogatott az önigazgatású szigetre.

Az állatbarátok a Tajvani-szoros mindkét oldalán figyelni fogják, hogyan reagál Kína a tajvani állatkert kérésére

Tuan Tuan-t és társát, Yuan Yuan-t 2008-ban kapta Tajvan Kínától Peking jószolgálati ajándékként – a “pandadiplomácia” néven ismert, régóta fennálló gyakorlat részeként.

De a két állat, amelyeknek együttes neve a kínai “újraegyesülés” szót alkotja, egyben a kommunista párt Tajvanról alkotott véleményének finom politikai jelképe is volt.

Voltak arra utaló jelek, hogy Peking hajlandó kiterjeszteni az békét. Zhu Fenglian, a szárazföldi Kína Tajvan-ügyi Hivatalának szóvivője elmondta, hogy a tajpeji állatkert értesítette a Szecsuán tartománybeli Csengtuban található Óriáspanda Védelmi Kutatóközpontot Tuan Tuan állapotáról. A China Daily állami hírportál pedig szerdán arról számolt be, hogy kínai szakértők hajlandóak technikai támogatást nyújtani az állatkertnek és segíteni az állatnak.

A tajpeji állatkert szóvivője azt mondta, hogy “nagyon szívesen fogadná a segítséget”, de hozzátette, hogy a kínai szakértők “nem pontosították, hogy ezúttal szándékoznak-e szakértőket küldeni ide”.

A szóvivő elmondta, hogy korábban “mindkét fél szorosan együttműködött az óriáspandák gondozása érdekében”, és “rendszeresen cserélnek ismereteket”.

“A múltban, amikor a pandák szültek, ők is küldtek szakértőket, hogy segítsenek nekünk” – tette hozzá a tajvani szóvivő.

Amióta Tajvannak ajándékozták, Tuan Tuant és párját, Yuan Yuan két kölyöknek adott életet.

Az állatkert közleményében azt írta, hogy Tuan Tuan megfigyelés alatt lábadozik, és “meg kell várni az összes vizsgálati eredményt, mielőtt tisztázzák a betegségének okát”.

A pandák átlagos élettartama a vadonban 14-20 év, de a Természetvédelmi Világalap szerint fogságban jóval tovább élhetnek. Tuan Tuan augusztusban töltötte be 18. életévét.

CNN – Magyar Állatvédelem

 

 

Kapcsolódó

Botrányos! Nevetséges ítéleteket szabott kí a bíróság az állatviadaloztatókra

Eszti_mav

Nyolc métert mászott a fára a sérült, ritka színezetű bagoly megmentője

Marci

Felhívás! Pénzjutalom az ercsi puskás lövöldöző megtalálójának!

Viki