Magyar Állatvédelem
Image default

Ártatlan őzgida életébe került a jószándékú “segítségnyújtás” – Ezt kéri a vadmentő alapítvány

Olvasási idő:1 perc

Erre mondják, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont osztotta meg egy parányi, bájos őzgida tragikus fordulatot vett történetét a Facebook oldalán.

“Egy úr kaszált egy területet, ahol egy kis gida lapult, várva az anyját. A kaszával véletlen a kicsi fülébe vágott. Nem szakember segítségét kérte, hanem egy laikus személyhez elvitte nevelésre” – kezdi a történetet az alapítvány. Hozzáteszik: a kis gida fülén egy kisebb, felületi sérülést okozott csak a gép, ami nem indokolta a mentését, és azt, hogy emiatt elszakítsák az anyjától.

Elég lett volna csak kesztyűben megfogni a kicsit, így szagot nem hagyva rajta, arrébb helyezni.

Úgy tudni, a hölgy, aki a gidát nevelte nem azonnal kért segítséget, csupán akkor, amikor a kisállat már nagyon rosszul volt. A jószándékú laikus a gidát tehéntejjel szoptatta két-három óránként.

“A tehéntej nagyon zsíros, amit nem tud az őzgida szervezete feldolgozni. Ráadásul nem hagyta leürülni, nem várt több időt az etetések között, így a pangó, emésztetlen tejre etetett rá.” – magyarázza a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány. Amikor a hölgy telefonált, a kicsi már annyira rosszul volt, hogy fel sem állt, feküdt, a feje a földön lógott.

A gidán az agónia, vagyis a halál előtti állapot jelei voltak láthatók.

Az alapítvány kérte a tehéntej felfüggesztését és ha még valami csoda folytán pár óra múlva élne a gida, akkor egy visszahívást, hogy a további, szóba jöhető lépéseket, lehetőségeket megbeszéljék. A hölgy nem hívta többé őket, amikor pedig ők érdeklődtüek volna, rájuk nyomta a telefont. A kis őzgida nagy valószínűséggel elpusztult.

Az alapítvány arra kér mindenkit, hogy sérült, magára hagyott őzgida esetében mindig szakemberhez forduljunk, és ezt azonnal tegyük, mert minden más az állat életébe kerülhet.

Kísérletezgetni a bableves receptjével lehet, nem állatok életével – teszik hozzá.

magyarallatvedelem.hu – Fotó: Canva, a képek csak illusztrációk

Kapcsolódó

Téli álmából felriadt denevért láttak el a Hortobágyi Madárkórházban

Marci

Kisfilmen látható egy népes muflonnyáj

Marci

Óvatosan az utakon – Őzek miatt ütközött a vonatnak egy asszony

Viki