Magyar Állatvédelem
Image default

Ovádi Péter: A szaporítóknak innen is üzenem, hogy 2023-ban rajtuk lesz a fókusz

Olvasási idő:1 perc

Új koncepció jön a haszonállatok védelme érdekében, Gazdijogsi programot hoznak létre kifejezetten gyerekek számára, ismét előtérbe kerülnek a szaporítók, és egy nagyobb volumenű támogatásban is reménykedhetnek a menhelyek – többek között erről beszél az Indexnek Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos, akit a 2023-as tervekről kérdezték.

A politikus az Indexnek arról is beszélt, hogy

  • miképp lett szívügye az állatvédelem,
  • miben változott a feladatköre a választások óta,
  • van-e még férőhely a menhelyeken,
  • mikor indulhat el az Állatvédelmi Alapítvány,
  • miről egyeztetett György István területi közigazgatásért felelős államtitkárral,
  • és hogy miben egyeztek meg Nagy István agrárminiszterrel.

2018 óta országgyűlési képviselő, egy korábbi nyilatkozata szerint már az első perctől kezdve kiemelt ügyként tekint az állatvédelemre. Miért épp ez a terület lett a szívügye?

Az állatok szeretetére, tiszteletére a nagyszüleim tanítottak meg. Nyaranta sok időt töltöttem náluk, és máig élénken emlékszem a papám szavaira, szokásaira. Ő minden reggel fél 5-kor kelt, mert azt vallotta, hogy először az állatoknak kell enni adni, utána következünk mi. Később lelkes kutyatartó lettem, és először saját választókerületemben, Veszprémben kapcsolódtam be a civil szervezetek munkájába. Elszántságuk, erőn felüli küzdelmük arra sarkallt, hogy álmodjak nagyot, hittem abban, hogy az ott látott pozitív tapasztalatok példaként szolgálhatnak az ország más területein is.

Az álom megvalósításához meg is kapta a támogatást, 2020-ban miniszteri biztos lett, a tavaly áprilisi választások óta pedig kormánybiztosként felel a területért, immár az Igazságügyi Minisztérium kötelékében. Miként változott a feladatköre az új tisztségnek köszönhetően?

Soha nem titulusokban gondolkodtam, így azt mondhatom, hogy ott folytattam, ahol abbahagytam. Persze eleinte miniszteri biztosként az elsődleges feladatom az volt, hogy feltérképezzem a hazai helyzetet, látnom kellett, hogy mekkora problémával állunk szemben. Amint ez megvolt, a tettek mezejére léptünk, és kormánybiztosként ma is azt vallom, hogy nincs mese, oda kell állni a munka mellé. Pluszfeladatként megkaptam az állatkertek felügyeletét, fejlesztését, aminek nagyon örülök, hiszen rendkívül fontos szeletét képezik a hazai állatvédelemnek, elég, ha csak a vadmentésre gondolunk.

Fotó, forrás: Index

Kapcsolódó

Beszorult cicát mentett a rendőr Budaörsön

Marci

Brutális állatkínzás: több mint 180 állatot préselt be egy kis üregbe, több jószág elpusztult

magyarallatvedo

Fémdarabokat ütöttek a versenylóba? – az edző szerint ez nem fájó beavatkozás – VIDEÓKKAL és KÉPEKKEL

magyarallatvedo