Alapjaiban alakítaná át a lóversenysportot a világ egyik legnagyobb állatvédő szervezete

Olvasási idő:1 perc

“Itt az ideje, hogy a lóverseny búcsút intsen az ostornak” – mondja az RSPCA vezető tudományos igazgatója, Dr. Mark Kennedy.

Az évek során az állatokhoz való hozzáállás megváltozott, és megnőtt az aggodalom a társállatok jólétével kapcsolatban. Ez pedig arra sarkallja az állatvédelemben dolgozókat, hogy jobban megvizsgálják az állatokkal való interakciók módjait, beleértve a lovassportokat is – írja blogbejegyzésében Dr. Mark Kennedy.

A szakértő szerint a lovak ostorral történő ütése pusztán azért, hogy győztes pozíciót érjenek el, a lovakkal szembeni viselkedés olyan példája, amelyet – jogosan – a nyilvánosság nagyítóval vizsgál. Az RSPCA állatvédő szervezet tudományos vezetője emlékeztetett arra is, hogy a brit lóversenyhatóság tavaly már nyilvános konzultációt indított az ostor használatáról a brit lóversenyeken és

a szervezet is benyújtotta az ezzel kapcsolatos álláspontját, az esetleges szabálymódosítások pedig ősszel léphetnek életbe.

Az RSPCA álláspontja egyértelmű: itt az ideje, hogy véget érjen az ostor használata a lóversenysportban.

Úgy vélik, hogy mindezt a tudomány is alátámasztja. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a lovak ostorral való megütése a verseny során fájdalmat okoz, a videófelvételek pedig igazolják, hogy ilyenkor a bőr és az izom megváltozik a fájdalomreceptorok működésbe lépése miatt.

A ló bőrének azon rétege, ahol a fájdalomreceptorok találhatók, hasonló vastagságú, mint az ember esetében és ugyanolyan mértékben találhatók benne ezek a fájdalomérzékelő idegek.

“Az tehát, hogy a ló a bőrének vastagsága miatt nem érzi az ostorcsapást, nem igaz, ha pedig igaz is lenne, mi értelme lenne az ostorhasználatnak?” – teszi fel a kérdést Dr. Mark Kennedy.

A szakértő kiemeli azt is, hogy az ostor verseny közbeni használata

növelheti a sérülések, az esések, valamint az állat további szenvedésének és halálozásának kockázatát.

Felhívta a figyelmet arra a videófelvételeken alapú tanulmányra, amely több mint száz halálos végtagtöréses esetet vizsgált az Egyesült Királyság versenypályáin. A törött végtagú lovak és a sérülést nem szenvedett állatok összehasonlításakor azt a következtetést vonták le, hogy a verseny utolsó tíz másodperces hajrájában, ostorral ütött lovak nagyobb valószínűséggel szenvedtek halálos sérülést.

(Forrás: RSPCA, fotók: Canva)