Magyar Állatvédelem
Image default

Orvvadászok nyílpuskával lőttek meg egy szarvast Nógrádban

Olvasási idő:1 perc

Nyílpuskával lőttek le egy szarvast Nógrád megyében. A rendőrség állatkínzás miatt indított nyomozást az ügyben – írja az Origo.hu.

– Kányási lakosok jelezték társaságunk felé, hogy egy betegnek tűnő dámbikát láttak a közeli erdő környékén. Értesítettem a hivatásos vadászokat, akik a helyszínre érve megállapították, hogy a vad oldalán széles sérülés tátong, ami miatt az állat teljesen legyengülve fekszik a fűben – mondta a Nool.hu-nak az esetről Szarvas Imre. A Csente Vadásztársaság vadászmestere azt is hozzátette, hogy a seb miatt az állat mindenképpen kimúlt volna, ezért hogy a szenvedéseit megrövidítsék, engedélyt adott a szarvas kilövésére.

Általában hurkokat, csapdákat használnak az orvvadászok

Később a sebből egy ötven centiméter körüli nyílvesszőt távolítottak el, ami jellemzően a nyílpuskák kelléke.

– Ez a fegyver vadászati célra nem használható, mivel tiltott eszköznek minősül – mondta Szarvas Imre. Az esettel kapcsolatban a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság állatkínzás bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

A cikk szerint az utóbbi időben

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]több alkalommal találtak már orvvadászok által megsebzett, majd később elhullott vadtetemeket a környéken. [/perfectpullquote]

Ahogy Szarvas Imre elmondta: az orvvadászok leggyakrabban hurkokat, csapdákat vagy lőfegyvert használnak az állatok elejtésére, azonban ez volt az első alkalom, hogy nyílpuskával meglőtt szarvasra bukkantak.

Origo.hu, nool.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: outdoorpicked.com

Kapcsolódó

Lenyűgöző videó a sárban dagonyázó gemenci szarvasbikákról

Erik

Bébibumm a Dávid-szarvasoknál: szépen fejlődnek az apróságok

Marci

A hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése illegális és természetkárosító

Marci